Έναν χρόνο μετά την βάρβαρη δολοφονία του Σαουδάραβα αντιφρονούντα και συντάκτη της Washington Post Jamal Khashoggi στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβία εξακολοθεί να έχει καταστεί είδος τοξικότητας στην αμερικανική πολιτική σκηνή.

Αρκετές υψηλού επιπέδου ομάδες πίεσης και δημοσίων σχέσεων απέρριψαν τους Σαουδάραβες από πελάτες. Ομάδες σκέψης, συμπεριλαμβανομένου του ιδρύματος Brookings, αποσύνδεσαν τους δεσμούς τους  με τη Σαουδική κυβέρνηση. Επιχειρήσεις αποσύρθηκαν από μια μεγάλη διάσκεψη στο Ριάντ λίγο μετά την δολοφονία του Khashoggi.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καθώς οι υπηρεσίες πληροφοριών των Η.Π.Α. και τα Ηνωμένα Έθνη διαπίστωσαν ότι η Σαουδική Αραβία ήταν υπεύθυνη για τη δολοφονία, τα μέλη του Κογκρέσου ζήτησαν να λογοδοτήσει.

 Οι Δημοκρατικοί προσπάθησαν με σειρά ενεργειών που θα είχαν σταματήσει τις πωλήσεις όπλων των ΗΠΑ στο σαουδαραβικό βασίλειο και θα εγκατέλειπαν τη στήριξη των ΗΠΑ για τον καταστροφικό πόλεμο της συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη. Πολλοί Ρεπουμπλικανοί ήταν εξοργισμένοι επίσης.

Ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, ανακοίνωσε λίγο μετά τον θάνατο του Khashoggi ότι ο de facto ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Mohammed bin Salman, “πρέπει να φύγει”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρίγκηπας του στέμματος αρνείται πως έχει ρόλο στο θάνατο Khashoggi, αλλά ο ΟΗΕ βλέπει αξιόπιστα στοιχεία που δικαιολογούν περαιτέρω διερεύνηση.

Παρά τη σφοδρή αντίδραση στο βασίλειο, οι Σαουδάραβες δεν αντιμετώπισαν σοβαρές συνέπειες για τη δολοφονία του Khashoggi ή τη σφαγή αμάχων στην Υεμένη.

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε έναν άνθρωπο – τον Πρόεδρο Trump. Έχει υπερασπιστεί με πάθος και κατηγορηματικά τη Σαουδική Αραβία σε κάθε ευκαιρία.

Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής Ελέγχου του Ιουλίου, εξέτασε πρόσφατα την παροχή πυρηνικής τεχνολογίας στο Ριάντ χωρίς κατάλληλες διασφαλίσεις για την πρόληψη της διάδοσης των πυρηνικών όπλων, (εν μέρει κατόπιν εντολής του προέδρου της εναρκτήριας επιτροπής του Thomas J. Barrack Jr.).

 Είναι προφανής η προθυμία του να πάει σε πόλεμο με το Ιράν για λογαριασμό της Σαουδικής Αραβίας – μετά τις επιθέσεις εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας – κάτι που το αμερικανικό κοινό δεν υποστηρίζει συντριπτικά.

Το κύριο επιχείρημα του προέδρου Τραμπ για τη συνεργασία με τους Σαουδάραβες έχει να κάνει με τα υποτιθέμενα οικονομικά οφέλη των πωλήσεων όπλων των ΗΠΑ στο βασίλειο.

 Όλα ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη Σαουδική Αραβία το Μάιο του 2017, όταν άκουσε μια δήθεν συμφωνία πώλησης όπλων αξίας 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που θα σήμαινε «θέσεις εργασίας -θέσεις εργασίας – θέσεις εργασίας» για τους Αμερικανούς.

 Η ίδια η συμφωνία, σύμφωνα με την στήλη “Fact Checker” της Washington Post, ήταν σημαντικά μικρότερη από εκείνη που η διακυβέρνηση ισχυρίστηκε, με μεγάλο μέρος από πωλήσεις που έχουν ήδη εγκριθεί από τη την προηγούμενη διακυβέρνηση Obama ή από κερδοσκοπικές προσφορές που θα συμβούν από τώρα μέχρι τώρα.

Άλλη έκθεση του οργανισμού «Κέντρο για τη Διεθνή Πολιτική», διαπίστωσε ότι οι ισχυρισμοί του προέδρου για τις θέσεις εργασίας των ΗΠΑ που συνδέονται με τις πψλήσεις όπλων της Σαουδικής Αραβίας ήταν υπερβολικές – 10 με 20 φορές περισσότερες από τον πραγματικό αριθμό.

Ωστόσο, τα γεγονότα δεν εμπόδισαν τον Trump να ασκήσει βέτο σε σειρά μέτρων του Κογκρέσου με στόχο τον τερματισμό της στρατιωτικής υποστήριξης των ΗΠΑ και των πωλήσεων όπλων στην περιοχή.
Ενώ ο Trump φαίνεται να είναι επικεφαλής των προσπαθειών δημοσίων σχέσεων της Σαουδικής Αραβίας στις Η.Π.Α., δεν είναι μόνος του.

 Ακόμηκαι αν αρκετές επιχειρήσεις να εγκατέλειψαν τη μηχανή επιρροής που είχαν δημιουργήσει οι Σαουδάραβες πριν από τη δολοφονία του Khashoggi, το σαουδαραβικό λόμπι εξακολουθεί να εκπροσωπείται στις ΗΠΑ από περισσότερες από 20 επιχειρήσεις “Street Street”, σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Αυτό περιλαμβάνει σημαντικούς παράγοντες όπως ο Squire Patton Boggs και ο Brownstein Hyatt Farber Schreck – τους οποίους οι Σαουδάραβες κατέβαλαν περισσότερα από ένα εκατομμύριο δολάρια στις 4 Οκτωβρίου 2018, μόλις δύο ημέρες μετά τη δολοφονία του Khashoggi στο Σαουδάραβικο προξενείο – και στον όμιλο McKeon. (Ο Howard “Buck” McKeon (Ρεπουμπλικάος της Santa Clarita), κάποτε ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων του Σώματος).

Η Σαουδική Αραβία έχει επίσης αυξήσει σημαντικά τη χρηματοδότηση πολλών από τις εταιρείες πίεσης και δημοσίων σχέσεων που παρέμειναν μαζί τους μετά την δολοφονία Khashoggi.

Στην πραγματικότητα, επιχείρηση – όπως η Qurvis Communications – πολυετείς γκουρού των δημοσίων σχέσεων της Σαουδικής Αραβίας στην Αμερική – έλαβαν σχεδόν 18 εκατομμύρια δολάρια από το βασίλειο μόλις τρεις μήνες μετά τον θάνατο του Khashoggi, περισσότερα από όσα οι περισσότερες χώρες δαπανούν για όλες τις δραστηριότητες πίεσης κατ’ έτος.

Οι εκπρόσωποι της Ουάσινγκτον που ενεργούν ως πράκτορες της Σαουδικής Αραβίας συνέχισαν να δίνουν πολυάριθμες μάχεες στο Σώμα και τη Γερουσία, σε ορισμένες περιπτώσεις την ίδια μέρα συναντήθηκαν με μέλη του Κογκρέσου ή τα μέλη του προσωπικού τους για να συζητήσουν τι ωφελεί το βασίλειο.

Όλα αυτά έχουν προκαλέσει κρίσιμη λειτουργία για το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας, προκειμένου να διατηρήσει επαρκή υποστήριξη στο Κογκρέσο ώστε να διασφαλιστεί ότι  θα εμποδίσει τελικά την αμερικανική κυβέρνηση να τιμωρήσει τους Σαουδάραβες για το θάνατο του Khashoggi.
Η προστασία του Προέδρου Trump στην Σαουδική  Αραβία  είναι στην καλύτερη περίπτωση μια προσωρινή ασπίδα.

 Οι βετεράνοι, οι ομάδες ειρήνης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλες ομάδες συμφερόντων πιέζουν το Κογκρέσο να εμποδίσει τη στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ προς το βασίλειο, επικαλούμενη τις διατάξεις του ψηφίσματος για τις εξουσίες των πολεμικών δυνάμεων και τροποποιώντας τον νόμο για την εθνική εξουσιοδότηση στον τομέα της άμυνας.

Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επίσης ωθήσει τους δικαιούχους της ιδιωτικής φιλανθρωπίας του Mohammed bin Salman (μεταξύ των οποίων η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης και τα Ηνωμένα Έθνη – να εγκαταλείψουν τη σύνδεσή τους με το ίδρυμα το οποίο χρησιμοποιεί ο πρίγκηπας ως πλατφόρμα προπαγάνδας.
Εντούτοις, ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του Khashoggi, και 4 ½ χρόνια μετά τη βάρβαρη επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη, το Κογκρέσο και ο πρόεδρος δεν έχουν ακόμη καταδικάσει ως υπεύθυνη τη Σαουδική Αραβία. Αυτό δεν μπορεί να συνεχισθεί.

Στην επέτειο της δολοφονίας του Khashoggi, του οφείλουμε να αντισταθεί στο λόμπι υπέρ της Σαουδικής Αραβίας και τον πρόεδρο και να τιμωρήσει για μια ακόμη φορά τη Σαουδική κυβέρνηση για αυτό που έχει κάνει.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην “LA Times”

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης