Λίγο μετά τη συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων Λίντσεϊ Γκράχαμ «μπλόκαρε» την επικύρωση απόφασης σχετικά με την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Συγκεκριμένα, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία – 405 ψήφοι υπέρ, 11 κατά – μη δεσμευτικό ψήφισμα με το οποίο χαρακτηρίζεται «γενοκτονία» η μαζική σφαγή των Αρμενίων από τους Οθωμανούς πριν από έναν αιώνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ υπέβαλε αίτημα για την επικύρωση του ψηφίσματος και από τη Γερουσία, ώστε να «υπάρξει ουσιαστική αναγνώριση» της Γενοκτονίας.

Στην πρόταση αυτή η Άγκυρα αντέδρασε έντονα, καθώς απορρίπτει τον όρο γενοκτονία.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής σημείωσε πως η αμερικανική εξωτερική πολιτική οφείλει να αναγνωρίσει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τις γενοκτονίες και τις εθνοκαθάρσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, ο Γκράχαμ έθεσε βέτο στο αίτημά του με το δικαιολογητικό ότι οι γερουσιαστές δεν έχουν το δικαίωμα να «ξαναγράφουν την ιστορία».

Νωρίτερα, ο Γκράχαμ είχε συμμετάσχει μαζί με άλλους γερουσιαστές στη συνάντηση που είχε ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Ταγίπ Ερντογάν.

 «Μόλις συναντήθηκα με τον πρόεδρο Ερντογάν και τον πρόεδρο Τραμπ σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στη Συρία από την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση. Ελπίζω Τουρκία και Αρμενία να αντιμετωπίσουν από κοινού το πρόβλημα» επεσήμανε ο Ρεπουμπλικάνος ενώπιον της Γερουσίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης