H υπόσχεση του Ντόναλντ Τραμπ για ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης και άμεσα, που μπορούν να δημιουργήσουν –όπως λέει- 25 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας κατά την επόμενη δεκαετία, είναι βέβαιο ότι θα βρει πρόσφορο έδαφος στους κόλπους των Αμερικανών εργατών.

Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα με την υπόσχεση του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ότι για υλοποιηθεί, χωρίς την ένταξη ενός νέου κύματος μεταναστών στο αμερικανικό εργατικό δυναμικό, αυτές οι ανάγκες φαντάζουν πολύ δύσκολο να ικανοποιηθούν.

Σε ομιλία του την Πέμπτη στο Economic Club της Νέας Υόρκης, ο Τραμπ περιγράφοντας τις τελευταίες προτάσεις του για την αναζωογόνηση της οικονομίας των ΗΠΑ, που έχει παρουσιάζει μηδενική έως απειροελάχιστη ανάπτυξη κατά το παρελθόν έτος, υποσχέθηκε να αυξήσει το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν κατά 3,5 τοις εκατό το χρόνο, σχεδόν δηλαδή το διπλάσιο του μέσου όρου ρυθμού, που είχαν μέχρι στιγμής, αυτόν τον αιώνα!

Στην ομιλία του, ο ίδιος ανέφερε ότι «ο στόχος αύξησης ακόμη και 4 τοις εκατό, μπορεί να είναι εφικτός με μια σειρά από φορολογικές ελαφρύνσεις και κάποιες τροποποιήσεις στους ομοσπονδιακούς κανονισμούς».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ρεπουμπλικανός μεγιστάνας Ντόναλντ Τραμπ και υποψήφιος Πρόεδρος των ΗΠΑ που υποστηρίζει ότι έχει στο πλευρό τους μεγαλύτερους οικονομολόγους, υποσχέθηκε ότι με αυτές τις βάσεις η οικονομία θα μπορούσε να ανταποκριθεί άνετα σε μισθοδοσίες 25 εκατομμύριων νέων θέσεων εργασίας κατά την επόμενη δεκαετία.

Τις μεγαλεπίβολες υποσχέσεις του Τραμπ αντικρούει πάντως ο Τσαντ Στόουν και εξηγεί στο NBC: «Μεταξύ του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου και του έτους 2000, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν κατά μέσο όρο ρυθμό ανάπτυξης 3,5 τοις εκατό». O Τσαντ Στόουν, επικεφαλής οικονομολόγος του Συντονιστικού Κέντρου για τον προϋπολογισμό και τις πολιτικές προτεραιότητες προσθέτει ότι «μετά όμως από την ένταξη της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης μας έχει μειωθεί σε μόνο 2 τοις εκατό» εξηγώντας παράλληλα πως «κατά την περίοδο μετά το Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, είχαμε πολύ ισχυρή αύξηση του εργατικού δυναμικού – ειδικά με τις γυναίκες που εισήλθαν στο εργατικό δυναμικό. Ειδικά στην περίπτωση απουσίας μεταναστευτικών εισροών, αυτές οι δημογραφικές τάσεις είναι αδύνατο να αναπαραχθούν»… 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης