Ο Λευκός Οίκος απέρριψε τις επικρίσεις του Δημοκρατικού Κόμματος για τον τρόπο που χειρίζεται την έρευνα του FBI σε βάρος του δικαστή Μπρετ Κάβανο, την ίδια ώρα που οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές πιέζουν ώστε να εγκριθεί άμεσα ο διορισμός του στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Λίγες ώρες αφότου οι γερουσιαστές μπόρεσαν να δουν την έκθεση που υπέβαλε το FBI σχετικά με τις κατηγορίες σε βάρος του Κάβανο για ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς δήλωσε ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στηρίζει «100%» τον δικαστή και θέλει η Γερουσία να προχωρήσει γρήγορα στην ψηφοφορία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχεδόν ταυτόχρονα, η Δημοκρατική Νταϊάν Φαϊνστάιν, η επικεφαλής του κόμματος στην Επιτροπή Δικαστικών Θεμάτων της Γερουσίας, δήλωνε ότι η έκθεση του FBI είναι το αποτέλεσμα μιας «ατελούς έρευνας».

«Το πιο αξιοσημείωτο μέρος της έκθεσης είναι αυτό που δεν περιλαμβάνεται σ’ αυτήν», είπε η Φαϊνστάιν υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος ο Κάβανο, η πρώτη γυναίκα που τον κατηγόρησε για απόπειρα βιασμού και πολλοί άλλοι μάρτυρες δεν κλήθηκαν να καταθέσουν στην ομοσπονδιακή αστυνομία.

Ωστόσο, η Ρεπουμπλικανή Σούζαν Κόλινς δήλωσε ότι πιστεύει πως η έρευνα του FBI σε βάρος του Κάβανο «φαίνεται πως ήταν διεξοδική». Η Κόλινς περιλαμβάνεται στην ομάδα των μετριοπαθών Ρεπουμπλικανών που επέμειναν να διεξαχθεί επιπρόσθετη έρευνα για τον δικαστή και η ίδια δεν είχε μέχρι σήμερα δηλώσει με σαφήνεια αν θα υπερψηφίσει την υποψηφιότητά του ή όχι. Όλοι οι υποψήφιοι για το Ανώτατο Δικαστήριο πρέπει να λαμβάνουν την έγκριση της Γερουσίας, όπου οι Ρεπουμπλικανοί διατηρούν οριακή πλειοψηφία 51 ψήφων έναντι 49 για τους Δημοκρατικούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κανείς Ρεπουμπλικανός δεν έχει δηλώσει ότι θα καταψηφίσει, όμως η ψήφος της Κόλινς και άλλων δύο θεωρείται κρίσιμης σημασίας: του Τζεφ Φλέικ, ο οποίος ψήφισε υπέρ του Κάβανο στην Επιτροπή Δικαστικών Θεμάτων, μόνο όμως υπό τον όρο ότι θα διεξαγόταν έρευνα από το FBI και της Λάιζα Μουρκόφσκι – η τελευταία χθες χαρακτήρισε «ανάρμοστα» τα χλευαστικά σχόλια που έκανε ο πρόεδρος Τραμπ για την καθηγήτρια Φορντ.

Σε μια πρώτη αντίδραση, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Καπιτώλιο, ο Φλέικ είπε ότι στην έκθεση δεν περιλαμβάνονται επιπρόσθετες πληροφορίες που να επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς της Φορντ.

Από τους Δημοκρατικούς, δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει πώς θα ψηφίσουν ο Τζο Μάντσιν και η Χάιντ Χάιτκαμπ. Και οι δύο θα διεκδικήσουν την επανεκλογή τους στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου και θα είναι υποψήφιοι στη Δυτική Βιρτζίνια και τη Βόρεια Ντακότα αντίστοιχα. Οι δύο αυτές Πολιτείες ψήφισαν μαζικά υπέρ του Τραμπ στις εκλογές του 2016 και αν οι δύο γερουσιαστές απορρίψουν την υποψηφιότητα του Κάβανο κινδυνεύουν να αποξενωθούν από τους συντηρητικούς υποστηρικτές τους.

Ο Ρεπουμπλικανός Τσακ Γκράσλεϊ ξεκαθάρισε ότι θα ψηφίσει υπέρ του Κάβανο, διαβεβαιώνοντας ότι στην έκθεση του FBI «δεν υπάρχει τίποτα που να μην γνωρίζαμε ήδη» και ότι από την έρευνα «δεν βρέθηκε ούτε ίχνος ανάρμοστης συμπεριφοράς» εκ μέρους του δικαστή.

Μια πρώτη, διαδικαστική ψηφοφορία αναμένεται ότι θα διεξαχθεί αύριο στην ολομέλεια της Γερουσίας και θα ακολουθήσει μια δεύτερη, για την οριστικοποίηση του διορισμού του Κάβανο, κατά πάσα πιθανότατα το Σαββατοκύριακο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης