O αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, άφησε σήμερα ανοιχτό το ενδεχόμενο, για πρώτη φορά, να αναβληθούν οι προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, κάνοντας λόγο για κίνδυνο νοθείας που, όπως υποστηρίζει, συνδέεται με την πανδημία του Covid-19.

Μάλιστα, με ένα post στο Twitter, έγραψε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Με την ψήφο δια αλληλογραφίας, οι εκλογές του 2020 θα είναι οι πιο ανακριβείς και οι πιο νόθες στην ιστορία. Θα ήταν μεγάλη ντροπή για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μήπως να αναβάλουμε τις εκλογές ώστε ο κόσμος να μπορεί να ψηφίσει κανονικά και με ασφάλεια;».

Όπως ήταν αναμενόμενο, η κίνηση του Ρεπουμπλικανού προέδρου, προκάλεσε κύμα αντιδράσεων με άμεση την πλευρά του αντιπάλου του, Μπάιντεν.

Μάλιστα, σύμβουλος του υποψήφιου προέδρου των Δημοκρατικών αποκάλεσε τον Τραμπ, δικτάτορα σε…αναμονή. 

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ντόναλντ Τραμπ διαμαρτύρεται για τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου, η οποία προβλέπεται έτσι κι αλλιώς από το αμερικανικό εκλογικό σύστημα. 

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα επιτεθεί στην επιστολική ψήφο, ισχυριζόμενος – χωρίς ποτέ βέβαια να δώσει αποδείξεις- λέγοντας ότι η αναμενόμενη αύξηση αυτής θα οδηγήσει σε εκτεταμένη νοθεία στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Τι είναι η επιστολική ψήφος που φοβάται ο Τραμπ

Η επιστολική ψήφος προβλέπει τη δυνατότητα σε κάθε ψηφοφόρο να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα χωρίς τη φυσική παρουσία στα εκλογικά κέντρα. Σε αντίθεση με την ψήφο απουσίας, όπου ο ψηφοφόρος θα πρέπει να δηλώσει κάποια συγκεκριμένη αιτιολογία – δυσκολία μετακίνησης, ασθένεια ή ταξίδι μακριά από την εκλογική του περιφέρεια – προκειμένου να μπορέσει να ψηφίσει κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Φαίνεται ωστόσο, πως τουλάχιστον 35 πολιτείες των ΗΠΑ δίνουν τη δυνατότητα στους ψηφοφόρους να ψηφίσουν μέσω επιστολικής ψήφου, χωρίς να είναι απαραίτητη η καταχώρηση συγκεκριμένης αιτιολογίας. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης