Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εγκρίνει μια εκτεταμένη στρατιωτική αποστολή των ΗΠΑ για να εξασφαλίσει μια έκταση πετρελαϊκών πεδίων σε όλη την ανατολική Συρία.

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου εγείρει νομικά ερωτήματα σχετικά με το αν τα αμερικανικά στρατεύματα μπορούν να επιτεθούν σε συριακές ή ρωσικές δυνάμεις που απειλούν (να απελευθερώσουν) το συριακό πετρέλαιο, υποστηρίζει η βρετανική «The Independent».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ενέργειες του Ντόναλντ Τραμπ δημιουργούν μια σειρά νομικών ζητημάτων σχετικά με το εάν τα αμερικανικά στρατεύματα μπορούν να ξεκινήσουν επιθέσεις εναντίον συριακών, ρωσικών ή άλλων δυνάμεων, αν απειλούν (απελευθερώσουν) το πετρέλαιο.

Μετά τη συνάντησή του με τους ηγέτες της άμυνας την Παρασκευή, ο Τραμπ αποφάσισε να δεσμεύσει αμερικανικά στρατεύματα να υπερασπιστούν μια μεγάλη γη, η οποία ελέγχεται από Σύρους μαχητές κουρδικών δυνάμεων που εκτείνονται από τον Deir Ezzor στον al-Hassakeh, δήλωσαν αξιωματούχοι στο Associated Press.

Η απόφαση δεσμεύει εκατοντάδες αμερικανικά στρατεύματα να παραμένουν στη Συρία, παρά την υπόσχεση του προέδρου Τραμπ να αποσπάσει το μεγαλύτερο μέρος από τους περισσότερους από 1.200 Αμερικανούς στρατιώτες από τη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θα μπορούσε επίσης να αναγκάσει αξιωματούχους στο Πεντάγωνο να δώσουν εντολές στα στρατεύματα, οι οποίες θα τους υποχρέωναν να βάλουν εναντίον κυβερνητικών συριακών δυνάμεων ή ακόμη και κατά Ρώσων μαχητών, εάν θεωρηθεί πως προσπαθούν να πάρουν πίσω τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της χώρας.

Ο γερουσιαστής Tim Kaine, Δημοκρατικός της Βιρτζίνια, χαρακτήρισε την αποστολή άστοχη. «Να διακινδυνεύουμε τη ζωή των στρατευμάτων μας για να φυλάσσουμε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην ανατολική Συρία δεν είναι μόνο απερίσκεπτη ενέργεια, αλλά δεν είναι εξουσιοδοτημένη από τον νόμο» δήλωσε ο γερουσιαστής Kaine.

Το Πεντάγωνο δεν έχει αποκαλύψει πόσες δυνάμεις θα παραμείνουν στη Συρία. Ωστόσο, αξιωματούχοι είπαν στο Associated Press ότι ο συνολικός αριθμός θα μπορούσε να είναι τουλάχιστον 800 στρατιώτες.

Ο στρατηγός Barry Mccaffrey λέει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ «δείχνει ηλίθιος», όταν υποστηρίζει ότι «οι Κούρδοι είναι χαρούμενοι» με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Συρία.

Εξέχοντες νομικοί προσπαθούν να επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες της στρατιωτικής τάξης, δήλωσαν αξιωματούχοι στο πρακτορείο ειδήσεων, που θα καταστήσει σαφές πόσο μακριά θα χρειαστεί να παραμείνουν τα στρατεύματα για να κρατήσουν το πετρέλαιο υπό τον έλεγχο των Κούρδων.

Ο πρόεδρος Τραμπ έχει πει πολλές φορές ότι οι ΗΠΑ «διατηρούν τον έλεγχο στο πετρέλαιο», αλλά ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο δεν έχουν μπορέσει μέχρι στιγμής να εξηγήσουν τι ακριβώς εννοεί με αυτό.

Υφίσταται μυστική συμφωνία μεταξύ των Κούρδων και της συριακής κυβέρνησης, η οποία επιτρέπει στη Δαμασκό να αγοράζει το πλεόνασμα μέσω μεσαζόντων.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν αφού ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ επαίνεσε στο NBC News τον Ντόναλντ Τραμπ ως τον «καλύτερο πρόεδρο των ΗΠΑ». «Όχι επειδή οι πολιτικές του είναι καλές, αλλά επειδή είναι ο πλέον διαφανής πρόεδρος» σημείωσε.

Πληροφορίες από Independent
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης