Ο Τσέζαρε Μπατίστι συνελήφθη στη Βολιβία

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 13 Ιανουαρίου 2019, 10:21
Ο Τσέζαρε Μπατίστι συνελήφθη στη Βολιβία
Ο Τσέζαρε Μπατίστι, πρώην μέλος μιας παράνομης ιταλικής ακροαριστερής οργάνωσης που έχει καταδικαστεί για ανθρωποκτονίες στην πατρίδα του και ο οποίος διέφευγε από τον Δεκέμβριο, συνελήφθη στη Βολιβία, ανακοίνωσαν σήμερα ένας σύμβουλος του Βραζιλιάνου προέδρου και βραζιλιάνικα και ιταλικά ΜΜΕ.

«Ο Ιταλός τρομοκράτης Τσέζαρε Μπατίστι συνελήφθη στη Βολιβία τη νύχτα (του Σαββάτου προς Κυριακή) και θα οδηγηθεί σε λίγο στη Βραζιλία, απ’ όπου θα σταλεί πιθανότητα στην Ιταλία προκειμένου να εκτίσει την ποινή ισόβιας κάθειρξης στην οποία έχει καταδικαστεί, όπως προβλέπει η απόφαση της ιταλικής δικαιοσύνης» έγραψε στο Twitter ο Φιλίπε Γκ. Μαρτίνς, ειδικός σύμβουλος του νέου προέδρου της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου, για εξωτερικές υποθέσεις.

Τα κυριότερα ΜΜΕ της Βραζιλίας ανέφεραν πως ο Μπατίστι συνελήφθη στην πόλη Σάντα Κρους ντε λα Σιέρα, επικαλούμενα πηγές της βραζιλιάνικης ομοσπονδιακής αστυνομίας.
«Ο Μπατίστι συνελήφθη! Η δημοκρατία είναι πιο ισχυρή από την τρομοκρατία», έγραψε από την πλευρά του, σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Αντόνιο Μπερναρντίνι, πρεσβευτής της Ιταλίας στη Βραζιλία.

Ο γιος του Μπολσονάρου, ο βουλευτής Εντουάρτου Μπολσονάρου, έγραψε από την πλευρά του στον ίδιο ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης, στα ιταλικά συνοδεύοντας το κείμενο με μια φωτογραφία του Μπατίστι: «Η Βραζιλία δεν είναι πλέον μια χώρα παρανόμων. Ματέο Σαλβίνι [ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών], το 'δωράκι' έρχεται».

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Μισέλ Τέμερ είχε υπογράψει στα μέσα Δεκεμβρίου την πράξη απέλασης του Μπατίστι που ζητούσε εδώ και χρόνια η Ιταλία, όπου καταδικάστηκε ερήμην το 1993 σε ισόβια κάθειρξη για τέσσερις ανθρωποκτονίες και συνέργεια σε δολοφονίες που είχαν διαπραχθεί τη δεκαετία του 1970, όταν ακόμη ανήκε σε μια οργάνωση της άκρας αριστεράς, τους Ένοπλους Προλετάριους για τον Κομμουνισμό, που χαρακτηριζόταν τρομοκρατική από την ιταλική δικαιοσύνη. Απέδρασε από τη φυλακή το 1981 και έζησε για περίπου 15 χρόνια στη Γαλλία πριν διαφύγει στη Βραζιλία το 2004 για να αποφύγει την έκδοσή του.

Έπειτα από ένα διάστημα παραμονής στη φυλακή και μια μακρά δικαστική διαδικασία για την απέλασή του, ο αριστερός πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα (2003-2011) είχε αποφασίσει το 2010 να μην εκδώσει τον Μπατίστι στην Ιταλία.

Ο Μπατίστι, 63 ετών, δηλώνει μέχρι και σήμερα αθώος για τα εγκλήματα που του προσάπτονται.

Ο ακροδεξιός Ζαΐχ Μπολσονάρου, που ορκίστηκε πρόεδρος την 1η Ιανουαρίου, είχε επαναλάβει από την πλευρά του, τον Δεκέμβριο, την πρόθεσή του να απελάσει τον Μπατίστι, γράφοντας στο Twitter πως η ιταλική κυβέρνηση μπορεί να «υπολογίζει» σε αυτόν προκειμένου να τον στείλει στη χώρα καταγωγής του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 13 Ιανουαρίου 2019, 10:21