Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, ζήτησε σήμερα συγγνώμη από τους ψηφοφόρους του κόμματός του για τα πολύ κακά αποτελέσματά του στις βρετανικές εκλογές της Πέμπτης, 12ης Δεκεμβρίου, υπεραμυνόμενος, ωστόσο, του προγράμματός του.

«Λυπάμαι που δεν ανταποκριθήκαμε και αναλαμβάνω την ευθύνη», δήλωσε ο Κόρμπιν σε ανοικτή επιστολή που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Sunday Mirror.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Συντηρητικοί του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον κέρδισαν με μεγάλη πλειοψηφία τις αποφασιστικής σημασίας βουλευτικές εκλογές, παίρνοντας την εντολή να «υλοποιήσουν το Brexit» στις 31 Ιανουαρίου.

Κέρδισαν 365 έδρες (+48) από τις 650 του Ουέστμινστερ χάρη σε περιφέρειες της εργατικής τάξης που ψήφιζαν εδώ και δεκαετίες τους Εργατικούς, αλλά τάσσονταν υπέρ του Brexit, αφήνοντας την αντιπολίτευση με μόλις 203 έδρες (έναντι 262 προηγουμένως), το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα του κόμματος από το 1935.

«Δεν θα δίσταζα να το πω. Το αποτέλεσμα ήταν ένα σκληρό χτύπημα για όλους εκείνους που έχουν απελπιστικά ανάγκη μια πραγματική αλλαγή στη χώρα μας», εκτίμησε ο αριστερός βετεράνος ηγέτης των Εργατικών στην ανοικτή επιστολή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 70χρονος Κόρμπιν είπε πως το κόμμα του «πήρε τα μαθήματα αυτής της ήττας», υποσχόμενος κυρίως να «ακούσει τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους των Εργατικών που χάσαμε στις κοινότητες των εργατών».»Αυτό το κόμμα υπάρχει για να τους εκπροσωπεί. Θα ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους», διαβεβαίωσε.

Ο επικεφαλής των Εργατικών, που επανεξελέγη για δεύτερη φορά στο βόρειο Ίσλινγκτον, εκλογική περιφέρεια του Λονδίνου, είχε υπεραμυνθεί χθες ψυχή τε και σώματι ένα πρόγραμμα για το οποίο δήλωσε «περήφανος».

«Για τη λιτότητα, τις ανισότητες, την κλιματική έκτακτη ανάγκη, κερδίσαμε και διευθύναμε τη συζήτηση», δήλωσε στην Guardian. «Δεν υπάρχει αμφιβολία, οι προτάσεις μας έχουν λαϊκή απήχηση. Το θέμα είναι μάλλον ‘Πώς μπορούμε να επιτύχουμε στο μέλλον, εκεί όπου αποτύχαμε;’».

Υπ΄ ατμόν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Τζέρεμι Κόρμπιν υποσχέθηκε να παραιτηθεί στις αρχές του έτους, έπειτα από μια περίοδο «περίσκεψης» στο κόμμα του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης