Το μαύρο χαβιάρι δεν εντάχθηκε ποτέ στο κλασικό εδεσματολόγιο της πολιτικής σκηνής των ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί σεφ προτιμούσαν πάντα ή να ακολουθούν τις συνταγές της παραδοσιακής κουζίνας του Τέξας ή τις εκδοχές της ιταλικής γαστρονομίας. Πολύ αργότερα προστέθηκε στο μενού και η λατινοαμερικάνικη κουζίνα. Μόνο σε κάτι φυλακές της Πενσυλβάνια και της Ν. Υόρκης όπου ζούσαν Ρώσοι και Ουκρανοί εμιγκρέδες το χαβιάρι αποτελούσε συστατικό στοιχείο στο τραπέζι.

Τελικά, το πρόσωπο-κλειδί σε αυτήν την υπόθεση των επαφών της ομάδας Τραμπ με τη Μόσχα ήταν ένας Έλληνας εξ Αμερικής με όνομα που παραπέμπει σε σκοτεινές εποχέςΤα πράγματα φαίνεται να άλλαξαν αρκετά πριν από τις πρόσφατες αμερικανικές εκλογές και αυτήν τη φορά το «χαβιάρι» εντάχθηκε και στο επίσημο μενού της ομάδας που διηύθυνε την προεκλογική καμπάνια του Ντόναλντ Τραμπ. Το πρόβλημα είναι ότι το «χαβιάρι» εισαγόταν στις ΗΠΑ χωρίς «δασμούς». Οι Αμερικανοί είναι πολύ ευαίσθητοι σε τέτοια θέματα, ιδιαίτερα όταν το ζήτημα αφορά σε χρήμα και εξουσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τελικά, το πρόσωπο-κλειδί σε αυτήν την υπόθεση των επαφών της ομάδας Τραμπ με τη Μόσχα ήταν ένας Έλληνας εξ Αμερικής με το όνομα που παραπέμπει σε σκοτεινές εποχές: «Γιώργος Παπαδόπουλος». Ο Τζορτζ έφτασε ψηλά και κατέληξε σύμβουλος του σημερινού προέδρου για θέματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά αναγκάστηκε εκ των πραγμάτων να ομολογήσει ότι είπε ψέματα στο FBI. Όλα κι όλα, οι Αμερικανοί μπορεί να ανέχονται τα πάντα, αλλά όχι και να προσβάλλεις τα ιερά και τα όσια του οικοδομήματος του μακαρίτη Χούβερ. Εκεί τα πράγματα στράβωσαν. Ποιος είναι όμως ο Τζορτζ Παπαδόπουλος;

Ας παρακολουθήσουμε τη σύντομη ανάλυση του γερμανικού Der Spiegel Online, όπως τη μεταδίδει η Deutsche Welle:

Στην υπόθεση της πιθανολογούμενης προσπάθειας της Ρωσίας να χειραγωγήσει τον αμερικανικό προεκλογικό αγώνα του 2016, μέσω ανθρώπων του στενού περιβάλλοντος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αναφέρεται το Spiegel Online σε άρθρο με τίτλο «Κόλπα, απάτη και πολλά ψέματα». Αφορμή στάθηκε η απαγγελία κατηγοριών από τον εισαγγελέα Ρόμπερτ Μίλερ σε βάρος του Πoλ Μάναφορτ, πρώην διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, καθώς επίσης και σε βάρος του Έλληνα ομογενούς Τζορτζ Παπαδόπουλου, πρώην συμβούλου εξωτερικής πολιτικής την ίδια περίοδο, και τέλος σε βάρος ενός πρώην συνεργάτη του Τραμπ από τον επιχειρηματικό κόσμο, του Ρικ Γκέιτς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Tζορτζ Παπαδόπουλος (τρίτος από αριστερά)Όπως σημειώνει η γερμανική ιστοσελίδα, «κύριο μέλημα του Μίλερ είναι να αποκαλύψει πόσο βαθιά ήταν η παρέμβαση της Ρωσίας την περίοδο του προεκλογικού αγώνα στις ΗΠΑ, εάν η Ρωσία συνεργάστηκε σκόπιμα με μέλη της ομάδας Τραμπ, αλλά και ποιες αξιόποινες πράξεις έχουν ενδεχομένως διαπραχθεί. Είναι η πρώτη φορά που στελέχη του επιτελείου Τραμπ προσάγονται στη Δικαιοσύνη για αμφίβολες επαφές με την ανατολική Ευρώπη. Η υπόθεση, η οποία έχει επισκιάσει την προεδρία Τραμπ εδώ και μήνες, παίρνει τώρα μια νέα διάσταση. Η ατμόσφαιρα στους κόλπους της πολιτικής ελίτ των ΗΠΑ είναι ηλεκτρισμένη».

Σύμφωνα με το Spiegel Online, «Mολονότι οι κατηγορίες εις βάρος των τριών αυτών στελεχών είναι βαριές, ιδιαίτερα προβληματίζει ο ρόλος που φαίνεται να έχει διαδραματίσει ο Τζορτζ Παπαδόπουλος. Ταυτόχρονα ανακύπτουν πολλά νέα ερωτήματα: Πόσο απειλητική είναι όλη αυτή η ιστορία για τον ίδιο τον Τραμπ; Μήπως ο εισαγγελέας Μίλερ έχει περισσότερα στοιχεία στα χέρια του; Υπάρχουν επιβαρυντικά στοιχεία και για τον πρόεδρο των ΗΠΑ;». Το Spiegel εστιάζει ειδικότερα στον Παπαδόπουλο. «Γιατί είναι ο Τζορτζ Παπαδόπουλος τώρα σημαντικός;» διερωτάται. «Γιατί στην περίπτωσή του οι κατηγορίες αφορούν σε άμεσες, αμφιλεγόμενες επαφές με πιθανολογούμενους Ρώσους πράκτορες. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο πρώην σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής παραδέχτηκε ότι είχε πει ψέματα στο FBI για συναντήσεις με Ρώσους. Ο Παπαδόπουλος (…) συναντήθηκε αρκετές φορές με έναν “καθηγητή” από τη Ρωσία μετά τον διορισμό του την άνοιξη του 2016, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι η Μόσχα κατείχε επιβαρυντικά στοιχεία για τη Χίλαρι Κλίντον μέσα από “χιλιάδες e-mail”. Προφανώς επρόκειτο για ηλεκτρονικά μηνύματα που εκλάπησαν από χάκερ από τα κεντρικά γραφεία των Δημοκρατικών και τα οποία, αργότερα το καλοκαίρι του 2016, δημοσιοποιήθηκαν από τα Wikileaks». Στο πλαίσιο των ερευνών του FBI ο Παπαδόπουλος φέρεται να προέβη σε διάφορες ανακριβείς και ψευδείς δηλώσεις, για τις οποίες τώρα οδηγείται στη Δικαιοσύνη. Όπως σημειώνει τέλος το Spiegel Online, το μακρύ κατηγορητήριο εναντίον του Παπαδόπουλου αλλά και των Μάναφορτ και Γκέιτς αφήνει να εννοηθεί ότι «ο εισαγγελέας Μίλερ και οι συνεργάτες γνωρίζουν πολύ περισσότερα από όλα όσα είναι για την ώρα διατεθειμένοι να δημοσιοποιήσουν».

Κατηγορίες για συνωμοσία

Σε βάρος του Πολ Μάναφορτ, πρώην διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, και ενός συνεργάτη του στις επιχειρήσεις απαγγέλθηκαν χθες από ομοσπονδιακό σώμα ενόρκων 12 κατηγορίες, μεταξύ άλλων για συνωμοσία εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, συνωμοσία για ξέπλυμα χρημάτων και παραβίαση των ομοσπονδιακών νόμων για τα λόμπι και τις τράπεζες.

«Η παραπομπή περιλαμβάνει 12 κατηγορίες: συνωμοσία εναντίον των ΗΠΑ, συνωμοσία για ξέπλυμα χρημάτων, μη δήλωση στις αρμόδιες αρχές πράκτορα ξένου εντολέα, ψευδείς και παραπλανητικές δηλώσεις FARA (Foreign Agents Registration Act), ψευδείς δηλώσεις και επτά κατηγορίες για μη δήλωση τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό» αναφέρεται στη δήλωση του Πίτερ Καρ, εκπροσώπου του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μίλερ.

Πολ ΜάναφορτΣτο κατηγορητήριο, που αναπτύσσεται σε 31 σελίδες, δεν υπάρχει πάντως καμιά αναφορά στην προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ ούτε υπονοείται πως υπήρξε κάποια συνέργεια ανάμεσα στην ομάδα του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου και τις ρωσικές Αρχές με στόχο την αλλοίωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας.

Ο Μάναφορτ και ο συνεργάτης του, ο Ρίτσαρντ (Ρικ) Γκέιτς, κατηγορούνται κυρίως ότι δραστηριοποιούνταν ως λομπίστες και σύμβουλοι του πρώην προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς χωρίς να το έχουν δηλώσει στις αρμόδιες Αρχές.

Περισσότερα από 75 εκατομμύρια δολάρια πέρασαν από λογαριασμούς offshore που διαχειρίζονται οι δύο άνδρες. Ο Πολ Μάναφορτ κατηγορείται ότι μόνον αυτός ξέπλυνε 18 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Μάναφορτ μετέβη χθες στο γραφείο του FBI στην Ουάσινγκτον. Τόσο ο ίδιος όσο και ο συνεργάτης του Ρικ Γκέιτς δήλωσαν αθώοι στις κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν για τη φερόμενη ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου 2016.

Σύμφωνα με το CNN, η κυβέρνηση ζήτησε η εγγύηση για τον Μάναφορτ να οριστεί στα 10 εκατομμύρια δολάρια και για τον Γκέιτς στα 5 εκατ. Και οι δύο τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε ότι δεν υπήρξε «καμία συνωμοσία» μεταξύ της ομάδας του και της Ρωσίας.

«Δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ!» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο μεγιστάνας μέσω Twitter.

«Λυπάμαι, αυτά συνέβησαν πριν από χρόνια, προτού ο Πολ Μάναφορτ συμμετάσχει στην εκστρατεία Τραμπ» έγραψε επίσης.

«Γιατί η διεφθαρμένη Χίλαρι και οι Δημοκρατικοί δεν βρέθηκαν στο στόχαστρο;» συμπλήρωσε ο Ντόναλντ Τραμπ στο μήνυμά του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης