Ο βασιλιάς Αλβέρτος ΙΙ, αποχαιρέτησε τηλεοπτικά τον θρόνο του, το Σάββατο, καλώντας τους Βέλγους πολίτες να διατηρήσουν της συνοχή τους, παρά τις βαθιές διαφορές μεταξύ των φλαμανδών του βελγικού βορρά και των γαλλόφωνων βαλλόνων και να υποστηρίξουν τον πρωτότοκο γιο του Φίλιππο, ο οποίος θα ανέβει στο θρόνο την Κυριακή, κατά τη διάρκεια της εθνικής εορτής της χώρας.

Μετά από 20 χρόνια διακυβέρνησης, ο Αλβέρτος ΙΙ εκφώνησε το τελευταίο του τηλεοπτικό διάγγελμα, μιλώντας νηφάλια, σοβαρά και αισιόδοξα. Το Βέλγιο μπορεί να «κοιτάξει προς το μέλλον με εμπιστοσύνη» ανέφερε στην ομιλία του. Η τελευταία ημέρα του Αλβέρτου ΙΙ ως μονάρχης, έκλεισε με μια εορταστική νότα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περιτριγυρισμένος από τη βασιλική οικογένεια, πήρε μέρος στον «εθνικό χορό» σε μια δημοφιλή περιοχή στο κέντρο των Βρυξελλών, όπου χιλιάδες άνθρωποι, με βελγικές σημαίες στο χέρι, τον επεφήμησαν.

Με κλονισμένη υγεία ο 79 ετών Αλβέρτος ΙΙ, είναι ο πρώτος βέλγος μονάρχης που αποχωρεί οικειοθελώς, αφήνοντας τη «σκυτάλη» στον 53χρονο πρωτότοκο γιο του Φίλιππο, παρά τις αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα του νέου μονάρχη, να εξασφαλίσει τη βασιλική συνέχεια και τη σταθερότητα στη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην τηλεοπτική του ομιλία, ο Αλβέρτος ΙΙ ζήτησε από τους Βέλγους να περιβάλλουν με εμπιστοσύνη και να στηρίξουν τον μελλοντικό βασιλιά και τη μελλοντική βασίλισσα, Ματθίλδη «Είναι ένα καλό ζευγάρι στην υπηρεσία της χώρας μας και απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη μου», είπε. Ο βασιλιάς, του οποίου η θητεία σημαδεύτηκε από δύο μεγάλες πολιτικές κρίσεις, αναγνώρισε ότι το Βέλγιο «δεν είναι πάντα εύκολο να κυβερνηθεί». «Ευτυχώς, η έννοια του εποικοδομητικού συμβιβασμού» με τους περισσότερους πολιτικούς ηγέτες, επέτρεψε να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να γίνει ένα ενιαίο ομόσπονδο κράτος», όπως είπε. «Είμαι πεπεισμένος ότι η διατήρηση της συνοχής της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, είναι ζωτικής σημασίας, όχι μόνο για την ποιότητα της ζωής μας, αλλά και για τη διατήρηση της ευημερίας όλων μας», πρόσθεσε.

Η βασιλική οικογένεια αναμένεται να έχει μια πολύ «έντονη» Κυριακή. Στις 10:30 (0830 GMT), ο Αλβέρτος ΙΙ αναμένεται να υπογράψει την επίσημη πράξη της παραίτησής του. Μιάμιση ώρα αργότερα ο Φίλιππος θα ορκιστεί στις τρεις επίσημες γλώσσες του Βελγίου (στα ολλανδικά, τα γαλλικά και τα γερμανικά) και κατόπιν θα συναντήσει τους γερουσιαστές και τους βουλευτές. Θα πρέπει, όπως επιτάσσει η παράδοση, να φορέσει στρατιωτική στολή και να καθίσει στο θρόνο, αλλά δεν θα έχει ούτε κορώνα ούτε σκήπτρο. Στην πρώτη γραμμή θα καθίσουν τα τέσσερα παιδιά του Φίλιππου και της Ματθίλδης. Το βασιλικό ζεύγος θα εμφανιστεί στο μπαλκόνι του ανακτόρου πριν παρακολουθήσει την παραδοσιακή στρατιωτική παρέλαση, προφανώς ενώπιον χιλιάδων Βέλγων που θα συγκεντρωθούν στο κέντρο των Βρυξελλών.

Επιμέλεια: Φλώρα Πέτση

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης