Ο βρετανικός στρατός έχει υποστεί σημαντική ζημιά από τις περικοπές των δαπανών και μέχρι το 2020 θα είναι ακόμη πιο «ευάλωτος» εξ αιτίας της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού, αναφέρει επιτροπή Βρετανών βουλευτών σε έκθεσή της που είναι μια προειδοποίηση προς την κυβέρνηση σε μια περίοδο αυξημένων γεω-πολιτικών εντάσεων.

Η έκθεση δημοσιοποιήθηκε και ενώ η κρίση στην Ουκρανία κυριάρχησε κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που φιλοξενείται από τη Βρετανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι μειωμένες προσλήψεις στον στρατό αυξάνουν τον κίνδυνο να υπάρξουν κενά στην ικανότητα ορισμένων τμημάτων της δομής του στρατού» αναφέρει η έκθεση που εκδόθηκε από την Επιτροπή Δημόσιου Απολογισμού του κοινοβουλίου και αφορά το κυβερνητικό σχέδιο «Στρατός της Βρετανίας 2020». Το υπουργείο Άμυνας παραδέχεται σε σχετική ανακοίνωσή του ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί είναι φιλόδοξοι αλλά μπορούν να είναι εφικτοί.

«Τα σχέδια μας για το στρατό του 2020 είναι σε καλό δρόμο και θα παραδώσουμε μέχρι το 2020 έναν στρατό που θα πρέπει να αντιμετωπίσει το ευρύ φάσμα των απειλών που αντιμετωπίζουμε» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον.

Η Βρετανία έχει μειώσει τις αμυντικές της δαπάνες κατά περίπου 8% τα τελευταία τέσσερα χρόνια στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης του Ντέιβιντ Κάμερον να μειώσει το έλλειμμα ρεκόρ του κρατικού προϋπολογισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πλαίσιο του προγράμματος Στρατός του 2020, η τακτική δύναμη έχει συρρικνωθεί σε 82.500 στρατιώτες ένας αριθμός που είναι μικρότερος ακόμη και από τους Ναπολεόντειους πολέμους των αρχών του 19ου αιώνα και απλώς συμπληρώνεται από 11.000 εφέδρους. Μόλις πριν από τέσσερα χρόνια η τακτική δύναμη του βρετανικού στρατού αριθμούσε 102000 στρατιώτες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης