Σχεδόν 30 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο ζουν σε συνθήκες δουλείας, με την Ινδία να είναι στην πρώτη θέση καθώς οι μισοί από τον παγκόσμιο αριθμό δούλων ζουν σε αυτή την χώρα, όπως αναφέρει έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα από την οργάνωση WalkFree. Συνολικά τα 3/4 των θυμάτων βρίσκονται στην Ασία, αναφέρει η νεοσυσταθείσα οργάνωση με έδρα την Αυστραλία, που υποστηρίζεται από την πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, και τον ιδρυτή της Microsoft και φιλάνθρωπο, Μπιλ Γκέιτς.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Λονδίνο, στην Ινδία ζουν 14 εκατομμύρια άνθρωποι υπό καθεστώς σκλάβου, στην Κίνα 2,9 εκατομμύρια και στο Πακιστάν πάνω από δύο εκατομμύρια . Ακολουθούν η Νιγηρία, η Αιθιοπία, η Ρωσία, η Ταϊλάνδη, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό ( ΛΔΚ ), η Βιρμανία και το Μπαγκλαντές .Οι δέκα αυτές χώρες αντιπροσωπεύουν τα 22 από τα 29,8 εκατομμύρια που ζουν σαν σκλάβοι

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Ινδία, «ολόκληρες κοινότητες στα βόρεια χωριά υποδουλώθηκαν, και αναγκάζονται να δουλεύουν για την κατασκευή τούβλων ή να εργάζονται στα λατομεία . Τα παιδιά αναγκάζονται να δουλεύουν σε αργαλειούς για να φτιάχνουν τις κουβέρτες που πωλούνται στα καταστήματά μας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Νικ Γκρόνο επικεφαλής της WalkFree.

Ωστόσο , αν λάβει κανείς υπόψη το ποσοστό του πληθυσμού μιας χώρα που είναι υπό καθεστώς σκλαβιάς τότε την πρώτη θέση έχει η Μαυριτανία, καθώς το 4 % των ανθρώπων σε αυτή τη χώρα είναι υπόδουλοι. «Εξακολουθούν να υπάρχουν κληρονομικοί σκλάβοι στη Μαυριτανία , τα παιδιά γεννιούνται σκλάβοι και αναγκάζονται να εκτελούν οικιακές εργασίες ή να εργάζονται στα χωράφια» , λέει ο Νικ Γκρόνο.

Ο ορισμός της σύγχρονης δουλείας είναι κάπως διαφορετική από εκείνη που επικρατούσε στο δέκατο όγδοο αιώνα , την εποχή του δουλεμπορίου. «Η σύγχρονη δουλεία είναι μια κατάσταση όπου οι άνθρωποι είναι στο έλεος της βίας . Αναγκάζονται να δεχτούν εργασίες ή καταστάσεις όπου γίνονται αντικείμενα οικονομικής εκμετάλλευσης. Δεν αμείβονται αλλά απλώς λαμβάνουν το ελάχιστο για να επιβιώσουν και δεν είναι ελεύθεροι να φύγουν », σύμφωνα με τον Γκρόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεκατέσσερις χώρες της Αφρικής – Μαυριτανία, Μπενίν, Ακτή Ελεφαντοστού, Γκάμπια, Γκαμπόν και η Σενεγάλη – είναι μεταξύ των 20 χωρών που κατατάσσονται σε υψηλό σημείο αν λάβουμε υπόψη το ποσοστό του πληθυσμού υπό καθεστώς σκλαβιάς. Στο κάτω μέρος της κατάταξης, οι πιο «ενάρετες» χώρες όπως η Ισλανδία, η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ο αριθμός των δούλων είναι γύρω στους 4.400.


Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης