Ο ανατραπείς πρόεδρος της Ονδούρας, Manuel Zelaya, δήλωσε ότι θα επιστρέψει την Πέμπτη στη χώρα του, αψηφώντας το πραξικόπημα που σημειώθηκε το σαββατοκύριακο.

Μιλώντας από τη Μανάγκουα, την πρωτεύουσα της Νικαράγουας, ο Zelaya είπε ότι ο πρόεδρος του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλσα, προσφέρθηκε να τον συνοδεύσει στην Ονδούρα μετά τις συνομιλίες που θα έχουν την Τετάρτη στην Washington για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανατροπή του Zelaya με στρατιωτικό πραξικόπημα την Κυριακή, ήρθε καθώς προσπαθούσε να πετύχει μέσω συνταγματικής αναθεώρησης την επανεκλογή του.

Ο Zelaya έγινε δεκτός από τους προέδρους της Νικαράγουα, Daniel Ortega, και της Βενεζουέλας, Hugo Chavez.

Ο Chavez δήλωσε ότι πρέπει να δοθεί ένα μάθημα σε εκείνους που ανέτρεψαν τον πρόεδρο της Ονδούρας και κάλεσε τις κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής να μην περιορισθούν σε διακηρύξεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πρέπει να τους δώσουμε ένα μάθημα…δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μια επιστροφή στην εποχή των στρατοπέδων» είπε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας και διαβεβαίωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας είναι αλληλέγγυες προς την Ονδούρα, στο πλαίσιο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Μπολιβαρικής Συμμαχίας της κεντρικής και λατινικής Αμερικής.

Οι εργασίες της Συνόδου έληξαν με την αναγνώριση της νομιμότητας του έκπτωτου προέδρου της Ονδούρας. «Νόμιμος πρόεδρος της Ονδούρας είναι ο πρόεδρος Manuel Zelaya, δεν υπάρχει αμφιβολία», δήλωσε ο πρόεδρος της Νικαράγουας Daniel Ortega.

Ο Selaya, που εξελέγη το 2006 για τετραετή θητεία, είχε αποφασίσει τη διενέργεια χθες δημοψηφίσματος για την έγκριση αναθεώρησης του Συντάγματος που θα του επέτρεπε να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία στις 29 Νοεμβρίου, παρά την αντίθετη γνώμη του στρατού, του κοινοβουλίου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου.  Τελικά δυνάμεις του στρατού τον συνέλαβαν και τον μετέφεραν στην Κόστα Ρίκα.

Απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά το πραξικόπημα

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Κογκρέσου της Ονδούρας, Roberto Micheletti, ορίσθηκε σήμερα από το κοινοβούλιο ως ο νέος αρχηγός του κράτους της Κεντρικής Αμερικής.

Ο Micheletti θα κρατά τα ηνία της χώρας μέχρι τις προγραμματισμένες προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές στις 29 Νοεμβρίου.

Μέσω του κρατικού ραδιοφώνου εκπρόσωπος του Εκλογοδικείου, δήλωσε ότι οι εκλογές της 29ης Νοεμβρίου θα διεξαχθούν κανονικά όπως έχουν προγραμματιστεί.

Παράλληλα, ο Micheletti ανακοίνωσε την επιβολή 48ωρης απαγόρευσης της κυκλοφορίας στους δρόμους της χώρας, προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστα περιστατικά.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας τέθηκε σε ισχύ από τις 21:00 το βράδυ της Κυριακής (τοπική ώρα).

Επιπλέον, σε συνέντευξη  Τύπου, ο Micheletti ισχυρίστηκε ότι ο στρατός δεν διέπραξε πραξικόπημα, υποστηρίζοντας ότι οι στρατιωτικοί περιορίσθηκαν στην «εκτέλεση μίας απόφασης της δικαιοσύνης», διότι ο Zelaya «παραβίαζε τους νόμους της χώρας».

Στους δρόμους της Τεγκουσιγκάλπα υποστηρικτές του Manuel Zelaya

Καζάνι που βράζει η Τεγκουσιγκάλπα. Υποστηρικτές του ανατραπέντος Προέδρου της Ονδούρας, Manuel Zelaya, ύψωσαν οδοφράγματα στο κέντρο της πρωτεύουσας Τεγκουσιγκάλπα, αποκλείοντας την οδική πρόσβαση προς το προεδρικό μέγαρο.

Πολλοί από τους διαδηλωτές φορούσαν μάσκες και κρατούσαν λοστούς, ενώ φρουρούσαν τα οδοφράγματα, τα οποία ήταν φτιαγμένα από λάστιχα, παλιοσίδερα και πάγκους εφημερίδων.

Ωστόσο, τις φωνές των διαδηλωτών διέκοψαν πυροβολισμοί που ακούστηκαν στο σημείο όπου το πλήθος ήταν συγκεντρωμένο. Η Αστυνομία της Ονδούρας εκτόξευσε δακρυγόνα εναντίον περίπου 30 διαδηλωτών, οι οποίοι έριχναν πέτρες πίσω από το προεδρικό μέγαρο, το οποίο φυλάσσεται από τον στρατό.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα Διεθνή ΜΜΕ, έπειτα από μεγάλο αριθμό πυροβολισμών, ένα ασθενοφόρο κατέφθασε επί τόπου, χωρίς όμως να γίνει γνωστό εάν προκλήθηκε κάποιος τραυματισμός.

Συλλήψεις υπουργών και πρέσβεων

Ακόμη μια είδηση προστέθηκε στο ήδη τεταμένο κλίμα όσον αφορά στο στρατιωτικό πραξικόπημα στη χώρα και τη σύλληψη του προέδρου της Ονδούρα.

Πέραν του προέδρου της χώρας, Manuel Zelaya, οι στρατιωτικοί, οι οποίοι ανήλθαν βίαια στην εξουσία, έχουν προβεί στις συλλήψεις οκτώ μελών της κυβέρνησής του, ενώ πριν από λίγη ώρα ο πρέσβης της Βενεζουέλας προέβη σε μια αποκάλυψη-σοκ καταγγέλλοντας στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών ότι στρατιώτες απήγαγαν τους πρέσβεις της Βενεζουέλας, της Κούβας και της Νικαράγουας, οι οποίοι ήταν διαπιστευμένοι στην Ονδούρα.

Σύμφωνα, μάλιστα, με όσα κατήγγειλε ο πρέσβης της Κούβας, Juan Carlos Hernantez, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Αβάνα: «Με χτύπησαν επανειλημμένα με τα όπλα, με έσπρωχναν και με κακομεταχειρίζονταν για να βγω και να αφήσω το κινητό τηλέφωνό μου».

Ο Hernantez, με τη βοήθεια των ομολόγων του της Νικαράγουας και της Βενεζουέλας, επιχείρησε να παράσχει στην υπουργό Εξωτερικών της Ονδούρας την κάλυψη της διπλωματικής ασυλίας του, όταν ένας ταγματάχης διέταξε την υπουργό να τον ακολουθήσει.

Μπροστά στην άρνηση της Patricia Rodas και των πρέσβεων, περίπου δέκα στρατιωτικοί με όπλα και καλυμμένα τα πρόσωπα μπήκαν στο δωμάτιο, στο οποίο βρίσκονταν, και τους συνέλαβαν.

Οι κρατούμενοι οδηγήθηκαν στη βάση των αεροπορικών δυνάμεων της Ονδούρας, όπου, σύμφωνα με τον ίδιο, οι στρατιωτικοί τού άρπαξαν το τηλέφωνο, ενώ καλούσε τον Κουβανό υπουργό Εξωτερικών. Στη συνέχεια τον οδήγησαν στο πολιτικό αεροδρόμιο, όπου τον απελευθέρωσαν.

Η είδηση έκανε αμέσως τον γύρο του κόσμου, αφού όπως φαίνεται η κατάσταση είχε βγει εκτός ελέγχου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση κυβερνητικών αξιωματούχων, όλα ξεκίνησαν όταν ο στρατός προχώρησε στη σύλληψη του αριστερού προέδρου της χώρας, Manuel Zelaya, εν μέσω Συνταγματικής κρίσης, ενώ προσπαθούσε να εξασφαλίσει την επανεκλογή του.

Σύμφωνα με  τον υπουργό Ασφαλείας της Κόστα Ρίκα, ο πρόεδρος της Ονδούρας, Manuel Zelaya, κατευθύνεται στην Κόστα Ρίκα Rica για να ζητήσει πολιτικό άσυλο.

Το συμβάν εντάσσεται στην προ ημερών απόφαση του Manuel Zelaya να απομακρύνει τον επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ονδούρας, ο οποίος αρνήθηκε να υποστηρίξει νέο σχέδιο του συντάγματος.

Ο πρόεδρος της Ονδούρας εξελέγη τον Ιανουάριο του 2006 για τετραετή θητεία, αλλά ξεκίνησε τις διαδικασίες για να ζητήσει την πρόωρη ανανέωση της θητείας του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δικαστήρια της χώρας έκριναν παράνομη την προσπάθεια αναθεώρησης του Συντάγματος με τον τρόπο που προωθούσε ο Manuel Zelaya.

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ονδούρα και την ανατροπή του προέδρου Zelaya  από το στρατό, ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΕΑ) ανακοίνωσε τη σύγκλιση έκτακτης Συνόδου .

Σύσσωμη η Λατινική Αμερική καταδικάζει το πραξικόπημα

Η «Ομάδα του Ρίο», την οποία αποτελούν 23 χώρες της Λατινικής Αμερικής, ανακοίνωσε ότι «καταδικάζει με τον πλέον σθεναρό τρόπο το πραξικόπημα, που ανέστειλε την συνταγματική τάξη και την δημοκρατία στην Ονδούρα καθαιρώντας με παράνομο τρόπο τον πρόεδρο Manuel Zelaya», σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών του Μεξικού, το οποίο ασκεί κατά την τρέχουσα περίοδο την προεδρία του οργανισμού αυτού.

Εξάλλου, ο οργανισμός περιφερειακής πολιτικής συνεργασίας, του οποίου μέλος είναι και η Ονδούρα, απέρριψε «τη χρήση της ένοπλης δύναμης και την αυθαίρετη κράτηση του αρχηγού της εκτελεστικής εξουσίας της χώρας, ο οποίος εξαναγκάστηκε να φύγει» και να μεταβεί στην Κόστα Ρίκα.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Hugo Chavez, καταγγέλλει το πραξικόπημα και θέτει σε συναγερμό το στρατό της χώρας του

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Hugo Chavez έθεσε τα στρατεύματα της χώρας του σε συναγερμό μετά από το πραξικόπημα.

Ο σοσιαλιστής Chavez είναι επικεφαλής μιας ομάδας αριστερών χωρών, στις οποίες περιλαμβάνεται και η Ονδούρα. Στο παρελθόν είχε απειλήσει με στρατιωτική δράση στην περιοχή, χωρίς όμως ποτέ αυτό να γίνει πραγματικότητα.

«Έχω θέσει τις ένοπλες δυνάμεις τις Βενεζουέλας σε συναγερμό», «Θα τους ανατρέψουμε, ναι θα τους ανατρέψουμε, σας το λέω»,  δήλωσε ο Chavez στην κρατική τηλεόραση.

Αρχικά είχε καταγγείλει το πραξικόπημα στην Ονδούρα, όπου ο ομόλογος και σύμμαχός του, Manuel Zelaya, συνελήφθη  από στρατιώτες, καλώντας  παράλληλα  τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Barack Obama, να καταδικάσει  και ο ίδιος το πραξικόπημα.

«Οι στρατιωτικοί χρησιμοποιήθηκαν για να κάνουν ένα πραξικόπημα,  όπως η Λατινική Αμερική γνωρίζει τόσο καλά εδώ και εκατό χρόνια, εναντίον ενός λαού και ενός προέδρου που επρόκειτο απλώς να διοργανώσει μία λαϊκή διαβούλευση», δήλωσε ο Chavez στο διεθνές τηλεοπτικό κανάλι Telesur, το οποίο έχει την έδρα του στο Καράκας.

«Πίσω από τους πραξικοπηματίες στρατιωτικούς κρύβονται η ονδουριανή μπουρζουαζία, οι ευκατάστατοι, οι πλούσιοι που μετέτρεψαν την Ονδούρα σε μία δημοκρατία μπανανία, σε μία πολιτική, στρατιωτική και τρομοκρατική βάση της βορειο-αμερικανικής αυτοκρατορίας. Η αυτοκρατορία των γιάνκηδων έχει πολλή σχέση με αυτό [με τις εξελίξεις στην Ονδούρα]. Απευθύνω έκκληση στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών να καταδικάσει, όπως εμείς, την επίθεση αυτή όχι μόνο εναντίον της Ονδούρας, αλλά και όλων των λαών της Λατινικής Αμερικής», συνέχισε ο Chavez.

Ο Ισημερινός θα λάβει μέρος σε στρατιωτική επιχείρηση, εάν απειληθούν οι απεσταλμένοι του

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ισημερινού, Rafael Correa, λίγο πριν αναχωρήσει για την έκτακτη σύνοδο κορυφής των αριστερών ηγετών, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα συμμετάσχει σε στρατιωτική δράση εναντίον της Ονδούρας μόνον εφόσον απειληθούν διπλωμάτες του Ισημερινού ή των συμμάχων του.

Έκκληση Ομπάμα για ειρηνική επίλυση της πολιτικής κρίσης στην Ονδούρα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για τη σύλληψη από τους στρατιωτικούς τού προέδρου της Ονδούρας και την απέλασή του από τη χώρα.

“Όπως έκανε και ο Οργανισμός των Αμερικανικών Κρατών την Παρασκευή, απευθύνω έκκληση προς όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς εταίρους στην Ονδούρα να σεβαστούν τα δημοκρατικά ήθη, τους κανόνες Δικαίου και τις αρχές του Δια-αμερικανικού Δημοκρατικού Χάρτη”, αναφέρει ο πρόεδρος Obama σε ανακοίνωσή του.

Εξάλλου, όπως δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του, «η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναγνωρίζει τον Manuel Zelaya ως τον νομίμως εκλεγμένο και συνταγματικό πρόεδρο της Ονδούρας. Δεν βλέπουμε άλλον».

Επιπλέον, σύμφωνα με διαρροές από το State Department, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν έντονα τις προσπάθειες της «Οργάνωσης Αμερικανικών Κρατών» να συνταχθεί μια απόφαση, με την οποία θα καταδικάζεται το πραξικόπημα που ανέτρεψε τον Zelaya και θα ζητείται η αποκατάσταση του πολιτεύματος.

Ο Manuel Zelaya θα μιλήσει αύριο στην ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Ο ανατραπείς πρόεδρος της Ονδούρας Manuel Zelaya πρόκειται να εκφωνήσει λόγο αύριο Τρίτη στην ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ο εκπρόσωπος Τύπου Ενρίκε Γέβες,του προεδρεύοντα της Γ.Σ Μιγέλ ντ’ Εσκότο.

Ο Γέβες τόνισε ότι ο ντ’ Εσκότο προσκάλεσε τον πρόεδρο της Ονδούρας, ο οποίος εξορίσθηκε βίαια στην Κόστα Ρίκα, να μιλήσει στη ΓΣ ενώπιον των 192 μελών του ΟΗΕ, πρόσκληση την οποία και αποδέχτηκε.

Ο Γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Ban Ki-moon ζητά να αποκατασταθεί ο Zelaya στα προεδρικά καθήκοντά του και καταδικάζει τη σημερινή σύλληψη 

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Ban Ki-moon, ζήτησε να αποκατασταθεί στα καθήκοντά του ο πρόεδρος της Ονδούρας, Manuel Zelaya, και να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου.

Ο Γενικός Γραμματέας εκφράζει τη σταθερή υποστήριξή του στους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας και καταδικάζει τη σημερινή σύλληψη του προέδρου  της χώρας.

Επίσης ζητά την αποκατάσταση των δημοκρατικά εκλεγμένων αντιπροσώπων της χώρας και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των εγγυήσεων για την ασφάλεια του προέδρου Zelaya, αλλά και των μελών της οικογένειάς του.

 

Ο επικεφαλής της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ καταδίκασε τα γεγονότα και κάλεσε τις ΗΠΑ να λάβουν ξεκάθαρη θέση

Ο Νικαραγουανός πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, Miguel d’Escoto, «καταδίκασε σθεναρά και κατηγορηματικά την εγκληματική δράση του στρατού της Δημοκρατίας της Ονδούρας, που παραβίασε τη συνταγματική τάξη πραγματοποιώντας πραξικόπημα εναντίον του προέδρου Manuel Zeleya».

Σε ανακοίνωσή του, ο d’ Escoto καλεί το στρατό της Ονδούρας «να βάλει άμεσο τέλος στην παράνομη δράση του», ενώ απευθύνει έκκληση προς τον Barack Obama να καταδικάσει τις πράξεις αυτές, υπενθυμίζοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είχε υποσχεθεί να ανοίξει μια νέα εποχή στις σχέσεις με τη Λατινική Αμερική.

Μάλιστα, ο d’ Escoto αναφέρει χαρακτηριστικά: «Πολλοί αναρωτιούνται, αυτή τη στιγμή, αν αυτό το πραξικόπημα αποτελεί μέρος αυτής της νέας πολιτικής, καθώς είναι πολύ καλά γνωστό ότι ο στρατός της Ονδούρας έχει ιστορία πλήρους συνεργασίας με τις ΗΠΑ».

«Για να εξαλειφθεί κάθε αμφιβολία, είναι απολύτως απαραίτητο ο Πρόεδρος Ομπάμα να καταδικάσει το πραξικόπημα», προσέθεσε.

Η ΕΕ καταδικάζει το πραξικόπημα στην Ονδούρα και ζητά την απελευθέρωση του προέδρου Manuel Zelaya

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε το πραξικόπημα εναντίον του προέδρου της Ονδούρας, Manuel Zelaya.

«Είναι μια απαράδεκτη παραβίαση της συνταγματικής τάξης στην Ονδούρα», δήλωσε μόλις πληροφορήθηκε την είδηση για την κατάσταση στην Ονδούρα ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας, Γιαν Κοχούτ, που ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

(Πρώτη καταχώρηση: 28 Ιουνίου 2009, 16:32)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης