Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν 125 κορυφαίοι επιστήμονες ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι τα νέα ευρήματα για τον ιό καθιστούν τη διεξαγωγή των Αγώνων στο Ρίο «ανήθικη» και ζητούν από τον Οργανισμό να αλλάξει επειγόντως τις οδηγίες για τον ΖίκαΜε επιστολή τους στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) οι ειδικοί ζητούν την ακύρωση των αγώνων ή τη διεξαγωγή τους σε άλλη περιοχή, διότι όπως εκτιμούν ελλοχεύει κίνδυνος ευρείας και ταχύτατης μετάδοσης του ιού Ζίκα παγκοσμίως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι τα νέα ευρήματα για τον ιό καθιστούν τη διεξαγωγή των Αγώνων στο Ρίο «ανήθικη» και ζητούν από τον Οργανισμό να αλλάξει επειγόντως τις οδηγίες για τον Ζίκα, που σχετίζεται με σοβαρή γενετική ανωμαλία.

Μάλιστα, θεωρούν πως ο κίνδυνος μετατροπής του ιού σε επιδημία είναι ακόμη πιο μεγάλος, από τη στιγμή που αναμένονται 500.000 επισκέπτες στη χώρα και αυτοί «θα μπορούσαν να μεταφέρουν στις χώρες τους τον ιό».

«Είναι περιττός κίνδυνος όταν άνθρωποι από όλες τις χώρες του κόσμου δώσουν το παρών στους αγώνες, καθώς μπορεί να κολλήσουν τον ιό και με την επιστροφή τους στο σπίτι να τον μεταφέρουν και να τον μετατρέψουν σε επιδημία» εξηγούν στην επιστολή τους οι ερευνητές, ορισμένοι εκ των οποίων προέρχονται από πανεπιστήμια όπως η Οξφόρδη, το Χάρβαρντ και το Γέιλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον αντίποδα, ο ΠΟΥ υποστηρίζει σε χθεσινή ανακοίνωσή του πως «η ματαίωση ή η αλλαγή του τόπου διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 δεν θα μετέβαλλε σε σημαντικό βαθμό την εξάπλωση του ιού Ζίκα διεθνώς».

«Οι άνθρωποι εξακολουθούν να ταξιδεύουν ανά τις χώρες για διάφορους λόγους, κι ο καλύτερος τρόπος για να μειώσουμε τον κίνδυνο είναι να ακολουθούνται οι ταξιδιωτικές οδηγίες για τη δημόσια υγεία», προσθέτει ο ΠΟΥ.

Στοιχεία για τον ιό Ζίκα

Ο ιός Ζίκα δεν είναι καινούριος. Ανακαλύφθηκε το 1947 στην Ουγκάντα και είναι αρκετά συνηθισμένος στην Αφρική και στην Ασία. Προέρχεται από την ίδια οικογένεια με τον δάγκειο πυρετό, τον ιό του Δυτικού Νείλου και τον κίτρινο πυρετό. Συνήθως όμως προκαλεί ήπια συμπτώματα, όπως πυρετό, μυϊκούς πόνους ή εξανθήματα.

Ο Ζίκα μεταδίδεται συνήθως από κουνούπια του γένους Aedes. Υπάρχουν και ορισμένες καταγεγραμμένες περιπτώσεις μεταφοράς του ιού από το ασιατικό κουνούπι τίγρης – το οποίο υπάρχει πλέον στις περισσότερες χώρες του κόσμου.

Η Βραζιλία αποτελεί τη χώρα που έχει πληγεί βαρύτερα από τον ιό Ζίκα, με περίπου 1,5 εκατ. ανθρώπους να έχουν μολυνθεί από το 2015, ενώ 60 ακόμη χώρες καταμετρούν ασθενείς.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης