ΟΑΣΕ: «Απαράδεκτες» και «επικίνδυνες» οι αποφάσεις ΗΠΑ και Ρωσίας να καταχωρήσουν μέσα ενημέρωσης ως «ξένους πράκτορες»

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2017, 00:52
ΟΑΣΕ: «Απαράδεκτες» και «επικίνδυνες» οι αποφάσεις ΗΠΑ και Ρωσίας να καταχωρήσουν μέσα ενημέρωσης ως «ξένους πράκτορες»
Ο εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης, Αρλέμ Ντεζίρ χαρακτήρισε «απαράδεκτες» και «επικίνδυνες» τις αποφάσεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας να καταχωρήσουν μέσα ενημέρωσης ως «ξένους πράκτορες».

Η Ρωσική Δούμα ψήφισε αυτή την εβδομάδα ένα νόμο που επιτρέπει στη Μόσχα να υποχρεώσει τα ξένα μέσα ενημέρωσης μεταξύ άλλων να αποκαλύπτουν τις πηγές χρηματοδότησής τους.

Το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει ότι ενημέρωσε εννέα ξένα μέσα ενημέρωσης (αμερικανικά) για το ενδεχόμενο να καταχωρηθούν ως «πράκτορες του εξωτερικού».

Το μέτρο ήρθε ως απάντηση στην απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης που υποχρέωσε το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT (Russia Today) που λειτουργεί στις ΗΠΑ, να καταχωρηθεί στην κατηγορία των «πρακτόρων του εξωτερικού».

«Η καταχώριση μέσων μαζικής ενημέρωσης, ως 'ξένων πρακτόρων' είναι μια επικίνδυνη πρακτική, καθώς μπορεί να περιορίσει το χώρο της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης», τόνισε ο Ντεζίρ.

«Καλώ από κοινού τις ΗΠΑ και την Ρωσική Ομοσπονδία να επανεξετάσουν τα μέτρα και να αποφύγουν να υποχρεώνουν μέσα ενημέρωσης να καταχωρούνται ως ‘ξένοι πράκτορες’», τόνισε ο Ντεζίρ με ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτες» τις αποφάσεις των δύο χωρών.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2017, 01:11