Οδομαχίες έξω από την πρωτεύουσα της Βολιβίας

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2012, 07:15
Οδομαχίες έξω από την πρωτεύουσα της Βολιβίας
Σκληρές μάχες σώμα με σώμα σημειώθηκαν την Τρίτη στα περίχωρα της πρωτεύουσας της Βολιβίας, Λα Παθ, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

Οι συγκρούσεις πραγματοποιήθηκαν ανάμεσα σε αστυνομικούς και μεταλλωρύχους που ζητούν να τους δοθεί μέρος των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης ενός ορυχείου κασσίτερου και ψευδαργύρου, το οποίο πέρασε τον περασμένο Ιούνιο υπό τον έλεγχο του Δημοσίου. Νωρίτερα, εκατοντάδες διαδηλωτές δημιούργησαν οδοφράγματα στους τρεις βασικούς οδικούς άξονες που οδηγούν στην πόλη, καλώντας την κυβέρνηση να μην παραχωρήσει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία «Comibol».

Ο πρόεδρος της χώρας, Evo Morales, βρίσκεται αντιμέτωπος με έντονες πιέσεις, καθώς δεν έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμής κάποιο συγκεκριμένο πλάνο εκμετάλλευσης του ορυχείου, που βρίσκεται κοντά στην πόλη Κολγκουίρι και το οποίο άνηκε στην (ελβετικών συμφερόντων) εταιρεία «Glencore».

«Δεν πρόκειται να αποχωρήσουμε αν δεν υπάρχει μια θετική εξέλιξη στις επαφές με την κυβέρνηση», τόνισε ο Simon Condori, εκπρόσωπος των διαδηλωτών.

Από την πλευρά της η «Comibol» ζήτησε από την κυβέρνηση να… «τρέξει» μόνη της τη λειτουργία του ορυχείου. Στο πλευρό της κρατικής επιχείρησης βρίσκεται το ομώνυμο εργατικό συνδικάτο, το οποίο πραγματοποίησε πορεία διαμαρτυρίας (περίπου 5.000 μέλη) προς το κέντρο της πρωτεύουσας. «Και οι δύο πλευρές πρέπει να αποδεχτούν ότι θα συνεργαστούν. Δεν γίνεται να απορρίπτουν ο ένας τον άλλον σαν να είναι άσπονδοι εχθροί», εξήγησε σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση ο υπουργός Εσωτερικών, Carlos Romero.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2012, 07:32