Οδομαχίες στην Άγκυρα - Βίαιες συγκρούσεις Κούρδων διαδηλωτών με αστυνομικούς

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2016, 14:23
Οδομαχίες στην Άγκυρα - Βίαιες συγκρούσεις Κούρδων διαδηλωτών με αστυνομικούς
Η τουρκική αστυνομία διέλυσε, κάνοντας χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών, φιλοκούρδους διαδηλωτές που είχαν πάει για να αποτίσουν φόρο τιμής στα 103 θύματα της επίθεσης στον σταθμό της Άγκυρας πριν από έναν χρόνο, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου που βρέθηκαν επί τόπου.

Στις 10 Οκτωβρίου 2015, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης με αίτημα τον τερματισμό του πολέμου στη νοτιοανατολική Τουρκία, δύο καμικάζι πυροδότησαν τα εκρηκτικά τους σκοτώνοντας 103 ανθρώπους και τραυματίζοντας 500 άλλους. Η ευθύνη για την επίθεση αυτή, τη χειρότερη στην ιστορία της σύγχρονης Τουρκίας, αποδόθηκε από τις τουρκικές Αρχές στην οργάνωση Ισλαμικό Χαλιφάτο.

Περίπου 150 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν λίγο πριν από τις 10.00 το πρωί της Δευτέρας (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και περικυκλώθηκαν άμεσα από τις δυνάμεις ασφαλείας τις οποίες συνέδραμαν φορτηγά που έφεραν κανόνια νερού, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Οι διαδηλωτές, που κρατήθηκαν σε απόσταση από την πλατεία, φώναζαν «κράτος δολοφόνος» εκτοξεύοντας βόμβες μολότοφ προς την κατεύθυνση των δυνάμεων ασφαλείας, που έκαναν χρήση δακρυγόνων και σφαιρών από καουτσούκ για να διαλύσουν το πλήθος. Εκατοντάδες άνθρωποι που κρατούσαν σημαίες εμποδίστηκαν επίσης από την αστυνομία με εξάρτηση κατά των διαδηλώσεων να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση, στην οποία θα έπαιρνε μέρος και ο ηγέτης του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Η Τουρκία συγκλονίζεται από το καλοκαίρι του 2015 από σειρά φονικών επιθέσεων που αποδίδονται από τις Αρχές είτε στην οργάνωση Ισλαμικό Χαλιφάτο ή στoυς Κούρδους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και στις παραφυάδες του.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2016, 15:08