Οι μαχητές του Ισλαμικού Χαλιφάτου (ΙΧ) έχουν πατήσει πόδι στην πόλη Κομπανί, (γνωστή στα αραβικά ως Ayn al-Arab) καθώς οι Κούρδοι υπερασπιστές της πολεμούν σε άγριες οδομαχίες για να αποτρέψουν την κατάληψή της. Όπως δήλωσε όμως ο τοπικός αξιωματούχος Ίντρις Νασάν στο BBC, «είναι βέβαιο πως αργά ή γρήγορα η πόλη θα πέσει». Γι’ αυτό κάλεσε την Τουρκία να σπεύσει να βοηθήσει.

Παρά τις πολυδιαφημισμένες αεροπορικές επιδρομές εναντίον των ισλαμιστών μαχητών του Χαλιφάτου, αυτοί ήδη έχουν ήδη καταλάβει κτίρια στα ανατολικά της πόλης, και έχουν υψώσει τη μαύρη σημαία τους σε κτίρια και τον στρατηγικό λόφο Μιστενούρ της πόλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αμερικανική αεροπορική διοίκηση πάντως, ανακοίνωσε ότι «μετά από νέες αεροπορικές επιδρομές, καταστράφηκαν δύο ακόμη θέσεις των ισλαμιστών μαχητών νότια του Κομπανί». Εκπρόσωπος των Κούρδων υπερασπιστών όμως, χαρακτήρισε «ανεπαρκείς» τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Υπάρχουν πληροφορίες ότι άλλοι 2.000 κάτοικοι την έχουν εγκαταλείψει κατευθυνόμενοι στα τουρκικά σύνορα. Περί τους 160.000 σύροι πολίτες, κουρδικής εθνότητας, έχουν εγκαταλείψει την πόλη από τον φόβο της εκδίκησης από τους αιμοδιψείς εξτρεμιστές μαχητές του Χαλιφάτου.

Με την κατάληψη της πόλης την οποία πολιορκούν από τρεις πλευρές εδώ και εβδομάδες οι εξτρεμιστές μαχητές του Χαλιφάτου, θα κατέχουν ένα μεγάλο τόξο συριακού εδάφους στα συρο-τουρκικά σύνορα.
Η τουρκική στάση έναντι του Ισλαμικού Χαλιφάτου έχει προκαλέσει τελευταία πολλά ερωτήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τουρκικές δυνάμεις στα σύνορα με τη ΣυρίαΠαραμένουν ως «απλές διαβεβαιώσεις» του τούρκου πρωθυπουργού Νταβούτογλου, ότι «δεν θα επιτρέψουμε να πέσει η Κομπανί στα χέρια των εξτρεμιστών» και η απόφαση για στρατιωτικές επιχειρήσεις σε συριακό έδαφος που πήρε η τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Επειδή καθώς φαίνεται το Ισλαμικό Χαλιφάτο εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας καταστρέφοντας τις κουρδικές αυτονομιστικές προσπάθειες στη βόρεια Συρία. Με τον τρόπο αυτό αποδυναμώνεται παράλληλα το PKK που θεωρείται στην Τουρκία τρομοκρατική οργάνωση.

Τελικά –όπως επισημαίνουν αναλυτές- δεν αποκλείεται η Τουρκία να αποφασίσει την αποστολή στρατιωτών στην Κομπανί. Όχι όμως για να συνδράμει πολιτικά τους Κούρδους, αλλά για να εγκατασταθεί ως δύναμη κατοχής, καταλαμβάνοντας μέρος των εδαφών της Συρίας από όπου θα μπορέσει να εντείνει τη μάχη κατά του Άσαντ.

Κίνδυνοι για την Τουρκία

Μίχαελ ΛούντερςΟ Μίχαελ Λούντερς, γερμανός ειδικός σε θέματα που αφορούν την Μέση Ανατολή, εκτιμά ότι η Τουρκία έκανε το ίδιο λάθος που έκαναν και άλλοι πρωταγωνιστές της περιοχής, νομίζοντας ότι μπορούν να εκμεταλλευτούν τους ακραίους ισλαμιστές για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους:

«Όταν γίνει η αρχή, είναι πλέον δύσκολο να το ελέγξεις. Το Ισλαμικό Χαλιφάτο μπορεί να δρα σχεδόν ανενόχλητα στην Τουρκία. Υπάρχει «συμφωνία κυρίων». Η τουρκική κυβέρνηση, οι αρχές, οι μυστικές υπηρεσίες δεν εμποδίζουν το IΧ, για παράδειγμα, στην προσέλκυση μαχητών.

Μεγάλη αίσθηση είχε προκαλέσει προ διμήνου βίντεο από τη γιορτή του ραμαζανιού στην Κωνσταντινούπολη, η οποία διοργανώθηκε από το Ισλαμικό Χαλιφάτο. Ήδη, περισσότεροι από χίλιοι Τούρκοι φαίνεται να έχουν προσχωρήσει στην οργάνωση. Πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη πολιτική, και για την Τουρκία.

Αλλά, εάν η Τουρκία στρεφόταν ανοιχτά εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου αυτό θα κήρυσσε εμμέσως τον πόλεμο στην Τουρκία. Τρεις, τέσσερεις επιθέσεις στην Αττάλεια θα έφταναν για να αποτελειώσουν την τουριστική βιομηχανία».

Πληροφορίες από Reuters, AP, AFP,DW, BBC
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης