Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στις Βρυξέλλες, για να καταγγείλουν τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου (Διατλαντική εταιρική σχέση συναλλαγών και επενδύσεων, TTIP) η οποία τελεί υπό διαπραγμάτευση μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι διαδηλώσεις έρχονται τρεις μέρες μετά από αυτές στη Γερμανία σε επτά γερμανικές πόλεις, που έγιναν για την καταγγελία του σχεδίου κύρωσης της Διατλαντικής Συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου (ΤΤΙΡ), ένα κείμενο που προωθεί ασμένως η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, αλλά που συναντά αντιδράσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη με τη Γαλλία να πρωτοστατεί στην κατάργησή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι 300.000 διαδηλωτές κρατούσαν χιλιάδες επιγραφές με συνθήματα και σημαίες, ενώ φώναξαν συνθήματα όπως «Δημοκρατία αντί για ΤΤΙΡ» και «Όχι σημαίνει όχι», ή ακόμη «Να μοιραζόμαστε κι όχι να διαιρούμε».

«Αυτές οι διατλαντικές αντιδημοκρατικές συνθήκες ευνοούν μόνο τους μετόχους των πολυεθνικών σε βάρος των αγροτών και των καταναλωτών, των εργατών και τους συνταξιούχων, των γυναικών και των νέων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της μεσαίας τάξης» κατήγγειλε η οργάνωση «Stop TTIP» που είναι μεταξύ των διοργανωτών των διαδηλώσεων.

Οι υποστηρικτές της πάντως, θεωρούν ότι θα αποφέρει οικονομικά οφέλη και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Οι υπουργοί Εμπορίου της Ε.Ε. θα συζητήσουν το θέμα κατά τη συνάντησή τους στην Μπρατισλάβα στις 22 Σεπτεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης