Ο ΟΗΕ δεν είναι πλέον σε θέση να παρέχει έναν ακριβή απολογισμό των θυμάτων από την αιματηρή καταστολή του κινήματος αμφισβήτησης του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ ‘Ασαντ, όπως παραδέχθηκε σήμερα η Ύπατη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι.

“Είχαμε υπολογίσει 5.000” νεκρούς από την αρχή των διαδηλώσεων στη Συρία τον Μάρτιο του 2011, δήλωσε στον Τύπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Τώρα είναι περισσότεροι”, όμως οι υπηρεσίες του ΟΗΕ “αντιμετωπίζουν πλέον δυσκολίες” και δεν μπορούν να καταλήξουν σε έναν αξιόπιστο απολογισμό γιατί “κάποιες περιοχές είναι εντελώς αποκλεισμένες, κυρίως κάποιες συνοικίες της Χομς”, παραδέχθηκε η Πιλάι.

“Δεν έχουμε τη δυνατότητα να επικαιροποιήσουμε τον απολογισμό, όμως, κατά τη γνώμη μου, οι 5.000 και πλέον νεκροί είναι ένας τεράστιος αριθμός που θα πρέπει πραγματικά να κινητοποιήσει τη διεθνή κοινότητα να δράσει άμεσα”, επεσήμανε η Πιλάι.

Στις 12 Δεκεμβρίου η Πιλάι είχε δηλώσει ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις περίπου 5.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας της Συρίας από τον Μάρτιο.
Στη συνέχεια ένας άλλος αξιωματούχος του ΟΗΕ είχε επισημάνει στις 10 Ιανουαρίου ότι τουλάχιστον ακόμη 400 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 27 Δεκεμβρίου, οπότε έφτασαν στη Συρία οι παρατηρητές του Αραβικού Συνδέσμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης