Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στη Συρία μετέθεσε την ευθύνη για την κήρυξη και την εφαρμογή συμφωνιών κατάπαυσης του πυρός στη Συρία στις μεγάλες δυνάμεις, λέγοντας ότι η δική του εντολή είναι απλά και μόνο να συμβάλει στη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για τις εκλογές, τη μεταβατική κυβέρνηση και την κατάρτιση του νέου Συντάγματος της χώρας.

Αφού ανακοίνωσε την «επίσημη» έναρξη των διαπραγματεύσεων, ο ντε Μιστούρα τόνισε ότι η κήρυξη γενικής ή τοπικών εκεχειριών δεν είναι κάτι το οποίο μπορώ να συζητήσει, αυτό πρέπει να συζητηθεί στο επίπεδο της Διεθνούς ομάδας στήριξης της Συρίας (ISSG), εκείνων των χωρών που έχουν εμπλακεί» στη σχετική συζήτηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακόμη, ο ντε Μιστούρα τόνισε ότι εάν η κυβέρνηση της Συρίας προχωρήσει στην αποφυλάκιση των γυναικών και παιδιών που κρατούνται στις φυλακές, αυτό θα αποτελέσει ένα «θετικό σημάδι» και θα συμβάλει να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Η αντιπολίτευση λέει πως έχει έναν κατάλογο που απαριθμεί 3.000 γυναίκες και παιδιά που κρατούνται στις συριακές φυλακές. «Δεν έχω ακόμη λάβει ακόμη αυτόν τον κατάλογο, τον έχω ζητήσει», σημείωσε ο ντε Μιστούρα.

Μετά την πρώτη συνάντηση του με την αντιπροσωπεία της συριακής αντιπολίτευσης (HCN), ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ τόνισε ακόμη πως κατανοεί τις ανησυχίες της για την ανθρωπιστική κατάσταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο εκπρόσωπος της Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγματεύσεων (HCN), Σαλίμ αλ Μουσλάτ δήλωσε από την πλευρά του, μετά το τέλος της συνάντησης με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, ότι αναμένει την απάντηση των αντιπροσώπων της συριακής κυβέρνησης σχετικά με την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για «τον τερματισμό των βασάνων» στη Συρία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης