Ο προσωπικός γιατρός του Αμερικανού προέδρου, Σιν Κόνλεϊ, σε επίσημη δήλωσή του ανέφερε πως ο Ντόναλντ Τραμπ είναι καλά, χωρίς ωστόσο να επεκταθεί σε λεπτομέρειες όπως το εάν έχει ήδη παρουσιάσει συμπτώματα. «Ο πρόεδρος και η Πρώτη Κυρία θα παραμείνουν εντός του Λευκού Οίκου κατά τη διάρκεια της ανάρρωσής τους» είπε ο θεράπων γιατρός δίχως να γνωστοποιήσει ημερομηνίες και περίοδο καραντίνας. «Αναμένω πως ο πρόεδρος θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του χωρίς διακοπή όσο αναρρώνει. Θα σας ενημερώνω συνεχώς αν υπάρξουν εξελίξεις».

Άλλα στελέχη του Λευκού Οίκου δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν εάν ο πρόεδρος έχει παρουσιάσει συμπτώματα. Ωστόσο πηγές από την προεδρική κατοικία ανέφεραν πως η φωνή του προέδρου Τραμπ ακουγόταν κάπως παράξενα σαν να ήταν βραχνιασμένη. Σημειώνεται πως ο πρόεδρος μόλις είχε ολοκληρώσει ένα γεμάτο διήμερο δημόσιων παρεμβάσεων, ομιλιών, καθώς είχε περάσει και πολλές ώρες στο περίφημο ντιμπέιτ με τον Τζο Μπάιντεν. Με λίγα λόγια, και κάποια βραχνάδα στη φωνή θα ήταν δικαιολογημένη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος σημειωτέον είναι 74 ετών, ακόμα και αν παραμείνει ασυμπτωματικός, θα χρειαστεί να εγκαταλείψει την προεκλογική του καμπάνια για ένα άγνωστο προς το παρόν χρονικό διάστημα. Αν ωστόσο επιβαρυνθεί η υγεία του, τότε προφανώς και θα τεθεί το ερώτημα εάν θα έχει τη δυνατότητα να παραμείνει υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές. Αυτό σημειώνουν οι New York Times στην πρωτοσέλιδη ανάρτησή τους την Παρασκευή το πρωί. Ακόμα και αν δεν ασθενήσει σοβαρά, το γεγονός και μόνο ότι διαπιστώθηκε πως έχει μολυνθεί από τον ιό Covid-19 θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφικό για τις πολιτικές του επιδιώξεις, δεδομένου ότι για μήνες τώρα επιχειρεί να υποβαθμίσει τη σοβαρότητα της πανδημίας.

Οι New York Times θυμίζουν πως επανειλημμένα ο πρόεδρος Τραμπ είχε δηλώσει κατηγορηματικά ότι «ο ιός θα εξαφανιστεί» ή πως «ο ιός είναι υπό έλεγχο» ή ακόμα πως «η χώρα ξεπέρασε τα χειρότερα», για να καταλήξει σε μία από τις πολύ γνωστές ατάκες του ότι οι επιστήμονες έχουν κάνει λάθος ως προς τη σοβαρότητα της κατάστασης». Ο Ντόναλντ Τραμπ, γράφουν οι New York Times, αρνούνταν συστηματικά και για μήνες να φορέσει μάσκα σε δημόσιους χώρους και επανειλημμένως είχε διερωτηθεί για τη χρησιμότητα και την αποτελεσματικότητα των μασκών προστασίας.

Κορόιδευε μάλιστα τον αντίπαλό του, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος εξαρχής φορούσε μάσκα σε δημόσιους χώρους και συναντήσεις του. Οι New York Times επισημαίνουν επίσης πως τις τελευταίες εβδομάδες και με αυξητικό ρυθμό ο Ντόναλντ Τραμπ συμμετείχε σε πολυπληθείς συγκεντρώσεις και προεκλογικά events παραβιάζοντας όλες τις οδηγίες που έχουν δοθεί από τους επιστήμονες για τα μέτρα προστασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το γεγονός ότι βρέθηκε θετικός στον Covid-19 ο πρόεδρος των ΗΠΑ σημαίνει, κατά την αμερικανική εφημερίδα, πως τα στελέχη της προεκλογικής του εκστρατείας αλλά και ο ίδιος θα έχουν τεράστιο πρόβλημα στην εφαρμογή της νέας τακτικής που επέλεξαν, να μην ασχοληθούν δηλαδή με την πανδημία και τον Covid-19 ως βασικό θέμα των προεκλογικών ντιμπέιτ και των πολιτικών παρεμβάσεων που απαιτούνται. Με λίγα λόγια, οι υπεύθυνοι της προεκλογικής καμπάνιας του Τραμπ θα ήθελαν πάρα πολύ να εξορκίσουν τον Covid-19, αλλά ως φαίνεται ο κορωνοϊός είχε άλλη γνώμη και τους εκδικήθηκε νωρίς.

Οι New York Times επισημαίνουν επίσης ότι τουλάχιστον σε επίπεδο συμβολισμού ένας πρόεδρος ο οποίος μολύνθηκε από τον Covid-19 ενδεχομένως να επηρέαζε κυβερνήτες αλλά και μεγάλους επιχειρηματίες και ομίλους οι οποίοι προσπαθούν να ανοίξουν εκ νέου μαγαζιά, σχολεία, δημόσια πάρκα, παραλίες, εστιατόρια, εργοστάσια και άλλους χώρους εργασίας. Πώς αλήθεια όλοι αυτοί που κωφεύουν στις οδηγίες των επιστημόνων και κάνουν τα πάντα για την επαναδραστηριοποίηση της οικονομίας θα αγνοήσουν το γεγονός ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ και η σύζυγός του προσβλήθηκαν από τον νέο κορωνοϊό;

Οι New York Times ολοκληρώνουν την ανάλυσή τους σχετικά με το τι συμβαίνει τις τελευταίες ώρες στον Λευκό Οίκο θυμίζοντας πως ο Ντ. Τραμπ διάγει την όγδοη δεκαετία της ζωής του και πως οκτώ από τους 10 θανάτους που συμβαίνουν στις ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες αφορούν άτομα άνω των 65 ετών (σ.σ. την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου οι νεκροί στις ΗΠΑ από κορωνοϊό είχαν ξεπεράσει τους 207.000).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης