Υπό τον φόβο… παρακολούθησης από τα «αδιάκριτα αυτιά» της MI6, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, ζήτησε από τους ηγέτες της Ε.Ε να παραδώσουν κινητά και tablets όταν έφθασε η κρίσιμη ώρα της συζήτησης για το Brexit.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως μεταδίδει ο David M. Herszenhorn του Politico, οι συσκευές παραδόθηκαν από τους ηγέτες και τοποθετήθηκαν σε συγκεκριμένα ντουλάπια στον πέμπτο όροφο του κτιρίου Europa, ενώ δόθηκε προσωπικό κλειδί για κάθε ντουλάπι σε κάθε αρχηγό.

«Μπορούν να φύγουν από την αίθουσα αν προκύψει κάποιο επείγον τηλεφώνημα, αλλά δεν μπορούν να φέρουν κινητό τηλέφωνο μέσα στην αίθουσα, όσο συνεχίζεται η συζήτηση για το Brexit», αναφέρουν οι πηγές του Politico.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε το δημοσίευμα του Politico:

Ενδεικτικό είναι και το tweet της ρεπόρτερ του Bloomberg:

«Η Βρετανία να εφαρμόσει τη συμφωνία του Brexit, τελεία και παύλα»

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επέμειναν η Βρετανία να εφαρμόσει «πλήρως» τη συμφωνία που διέπει την αποχώρησή της από την ΕΕ την 31η του περασμένου Ιανουαρίου, χωρίς να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους,

«Τελεία και παύλα», δήλωσε μάλιστα σήμερα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής των Είκοσι Επτά.

«Όσον αφορά τη συμφωνία αποχώρησης και τα πρωτόκολλά της πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως, τελεία και παύλα», υπογράμμισε, καθώς οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ διεξάγονται με μεγάλη βραδύτητα. Οι Βρετανοί βουλευτές ενέκριναν στα τέλη Σεπτεμβρίου το νομοσχέδιο της κυβέρνησης του Boris Johnson που αναθεωρεί μερικώς τη συμφωνία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να καταλήξουμε σε συμφωνία αλλά όχι με οποιοδήποτε κόστος», δήλωσε ο Michel ανακοινώνοντας την απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών που εκπροσωπούν τις 27 χώρες της Ένωσης.

Ο Michel δήλωσε ότι η εγγύηση των αλιευτικών δικαιωμάτων, η εξεύρεση τρόπων επίλυσης των διαφορών και η διασφάλιση του θεμιτού ανταγωνισμού είναι καθοριστικά για την προστασία «εκατοντάδων χιλιάδων ευρωπαϊκών θέσεων εργασίας».

«Είμαστε 100% ενωμένοι», είπε τονίζοντας ότι η Βρετανία πρέπει «να κάνει τα απαραίτητα βήματα» για να άρει τα εμπόδια για την επίτευξη συμφωνίας.

Μερική πρόοδος για το Brexit – Τα «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση 

H Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να κάνει μια «λογική προσπάθεια» στο θέμα της αλιείας, ένα από τα κύρια σημεία εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις για τη σχέση της μετά το Brexit με τη Βρετανία, ανακοίνωσε σήμερα ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Michel Barnier.

«Γνωρίζουμε καλά ότι θα πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια: πρέπει αυτή η προσπάθεια να είναι λογική, να προασπίζει τις αλιευτικές δραστηριότητες της ΕΕ και αυτό περνά μέσα από μια πρόσβαση στα ύδατα που να είναι αμοιβαία και σταθερή», δήλωσε ο Barnier κατά την πρώτη ημέρα της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Ο Barnier πρότεινε να μεταβεί στο Λονδίνο «την προσεχή εβδομάδα» για να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις.

«Ανέφερα ήδη τον Ιούλιο το άνοιγμα μιας συζήτησης (για το θέμα), δεν είχα πραγματικά αμοιβαίο άνοιγμα» σχετικά με την πρόσβαση στα βρετανικά ύδατα για τις ευρωπαϊκές αλιευτικές εταιρίες υποστήριξε, επικαλούμενος τη «μεγάλη ενότητα και τη μεγάλη αλληλεγγύη» όλων των κρατών μελών.

Ο Michel Barnier δήλωσε σήμερα ότι έχει σημειωθεί «πρόοδος» σε ορισμένα θέματα και ότι οι «αποκλίσεις» συνεχίζουν να υφίστανται σε άλλα θέματα. «Αλλά υπάρχουν τρία θέματα στα οποία το χάσμα είναι πάρα πολύ μεγάλο σήμερα, ώστε να μπορώ να πω τώρα ότι η προοπτική είναι αυτής μιας συμφωνίας», παραδέχτηκε.

Εκτός από την αλιεία, τα εμπόδια αφορούν τις εγγυήσεις που ζητούνται από τους Βρετανούς στο θέμα του ανταγωνισμού καθώς και τον τρόπο διευθέτησης των διαφορών στη μελλοντική συμφωνία. Το τελευταίο αυτό θέμα δεν έχει την ίδια σημασία για όλα τα κράτη μέλη, αλλά για ορισμένα, με την Γαλλία επικεφαλής, το θέμα αποτελεί κόκκινη γραμμή.

Ο Barnier πρότεινε να ταξιδέψει στο Λονδίνο την επόμενη εβδομάδα για να συνεχίσει τις συνομιλίες, συμπεριλαμβανομένου του Σαββατοκύριακου, αν είναι απαραίτητο, πριν τις συνεχίσει στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα. «Πρότεινα στη βρετανική ομάδα να διαπραγματευτεί στο σύντομο χρονικό διάστημα που μας μένει, ώστε να συζητήσουμε μια συμφωνία έως το τέλος Οκτωβρίου», είπε.

Συνεχίζονται οι συζητήσεις της Συνόδου Κορυφής 

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε για το Brexit, Michel Barnier, βρίσκεται ακόμη στην αίθουσα για τη συζήτηση των ηγετών γύρω από το κρίσιμο ζήτημα, ενώ μόλις μια ώρα μετά την έναρξη της Συνόδου αποχώρησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, μετά από θετικό κρούσμα Covid-19 που εντοπίστηκε στο περιβάλλον της. Η ίδια ωστόσο βρέθηκε αρνητική στο τεστ, αλλά τέθηκε σε καραντίνα. 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης