Παρά τις δεσμεύσεις για τη χορήγηση πρόσθετης χρηματοδότησης για να αντισταθμιστεί η δραστική μείωση της αμερικανικής συνεισφοράς, το Γραφείο Αρωγής και Έργων των ΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) συνεχίζει να είναι αντιμέτωπο με έλλειμμα ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων και πλέον έως το τέλος της χρονιάς, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Εάν δεν καλυφθεί το έλλειμμα αυτό, τα σχολεία που διαχειρίζεται το UNRWA «μπορεί να μην ξανανοίξουν τον Αύγουστο», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μίροσλαβ Λάιτσακ, απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες σε μια διάσκεψη δωρητών τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη. «Κινδυνεύουν οι ανθρωπιστικές δραστηριότητες στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας» πρόσθεσε ο Λάιτσακ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όταν δεν δίνονται πόροι για τους οποίους υπάρχει απελπιστική ανάγκη, υπάρχει τίμημα: περισσότερες δυσκολίες για τις κοινότητες, περισσότερη απελπισία στην περιοχή, περισσότερη αστάθεια στον κόσμο μας» συνόψισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες.

«Δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε» τους μαθητές, ενώ πρέπει «να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να εγγυηθούμε ότι θα συνεχίσουν να διανέμονται τρόφιμα, ότι τα σχολεία θα μείνουν ανοιχτά κι ότι ο πληθυσμός δεν θα χάσει κάθε ελπίδα», επέμεινε ο επικεφαλής του ΟΗΕ.

Στην αρχή της χρονιάς, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι μειώνουν κατά 250 εκατομμύρια δολάρια την οικονομική συμβολή τους σε αυτήν την υπηρεσία του ΟΗΕ, απαιτώντας να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις στον τρόπο λειτουργίας της και θέτοντας ως προϋπόθεση για την αποκατάσταση της χρηματοδότησης την επάνοδο των Παλαιστινίων στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε διάφορες διεθνείς συνόδους (Ρώμη, Αμάν…) το UNRWA εξασφάλισε δεσμεύσεις για πρόσθετη χρηματοδότηση, που όμως δεν κάλυψαν παρά περίπου κατά το ήμισυ το ποσό των 446 εκατομμυρίων δολαρίων που χρειάζεται για τη χρονιά.

«Χάρη στη χορήγηση επιπλέον 200 εκατομμυρίων δολαρίων, το UNRWA μπόρεσε να συνεχίσει να προσφέρει υπηρεσίες ζωτικής σημασίας. Ταυτόχρονα, το UNRWA έλαβε δραστικά μέτρα για να μειωθούν οι δαπάνες του κατά επιπλέον 92 εκατομμύρια ευρώ» επεσήμανε ο Αντόνιο Γκουτιέρες.

Τη Δευτέρα πολλές χώρες δεσμεύθηκαν για τη χορήγηση νέας χρηματοδότησης για να καλυφθεί το έλλειμμα, που υπολογίζεται πως φθάνει τα 250 εκατομμύρια δολάρια, πάντως δεν ανακοινώθηκε το συνολικό ποσό. Μεταξύ άλλων, το Μεξικό υποσχέθηκε να προσφέρει 500.000 δολάρια και το Βέλγιο «ακόμη τέσσερα εκατομμύρια ευρώ».

Το UNRWA, που ιδρύθηκε το 1949, προσφέρει βοήθεια σε εκατομμύρια Παλαιστινίους που έχουν καταγραφεί στους καταλόγους των προσφύγων στα Παλαιστινιακά Εδάφη, στην Ιορδανία, στον Λίβανο και στη Συρία, επιζήσαντες ή απόγονους των Παλαιστίνιων που έφυγαν για να σωθούν όταν ξέσπασε ο πρώτος ισραηλινοαραβικός πόλεμος (1948), που ακολούθησε την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ.

Περισσότερα από 500.000 παιδιά φοιτούν στα σχολεία του UNRWA (το 54% του προϋπολογισμού του διατίθεται για την εκπαίδευση), που προσφέρει επίσης ιατροφαρμακευτική και κοινωνική βοήθεια. Για το γραφείο εργάζονται πάνω από 20.000 άνθρωποι στη Μέση Ανατολή, στην πλειονότητά τους Παλαιστίνιοι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης