Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία αυξήθηκε στο 1,5 εκατομμύριο έναντι ενός εκατομμυρίου, σύμφωνα με την προηγούμενη εκτίμηση, ανακοίνωσε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών.

Παράλληλα, σύμφωνα με αξιωματούχο του ΟΗΕ, η κλιμάκωση της βίας στη Συρία δυσχεραίνει τις απόπειρες των Ηνωμένων Εθνών να οργανώσουν επιχειρήσεις αρωγής του πληθυσμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ρόμπερτ Ουότκινς, εκπρόσωπος του Προγράμματος για την Ανάπτυξη του ΟΗΕ στον Λίβανο, δήλωσε ότι ο οργανισμός στέλνει βοήθεια, ωστόσο εμποδίζεται η υλοποίηση των σχεδίων για τη δημιουργία επί τόπου κέντρων διαχείρισης των επιχειρήσεων αρωγής στις επαρχίες που έχουν πληγεί από τις συγκρούσεις.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ είχε διανείμει τρόφιμα σε 461.000 Σύρους μέχρι τα μέσα Ιουνίου και φιλοδοξεί να αυξήσει τον αριθμό σε 850.000 τον Ιούλιο, δήλωσαν αξιωματούχοι στην έδρα του Οργανισμού στη Γενεύη.

Οι διεθνείς οργανισμοί αρωγής είχαν αποκλεισθεί από τη Συρία κατά τη διάρκεια των αναταραχών. Πριν από δύο εβδομάδες, η Δαμασκός συμφώνησε να επιτρέψει στα Ηνωμένα Έθνη και άλλες διεθνείς οργανώσεις αρωγής να επεκτείνουν στη χώρα τις δραστηριότητές τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συμφωνία προβλέπει την επί τόπου λειτουργία κέντρων συντονισμού σε τέσσερις επαρχίες που έχουν πληγεί σοβαρά από τις συγκρούσεις, την Ντεράα, την Ντέιρ αλ-Ζορ, τη Χομς και την Ιντλίμπ.

Χθες, το προσωπικό της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της συριακής Ερυθράς Ημισελήνου, που ήλπιζε ότι θα επιχειρήσει την απομάκρυνση παγιδευμένων και τραυματιών αμάχων από την πόλη Χομς, δεν κατόρθωσε να εισέλθει στην πόλη εξαιτίας των συγκρούσεων και του βομβαρδισμού. Εκπρόσωποι των δύο οργανισμών ανακοίνωσαν ότι η προσπάθειά τους θα επαναληφθεί σήμερα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Eπιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης