Για την αντιμετώπιση της άνευ προηγουμένου επιδημίας του ιού Έμπολα στη δυτική Αφρική θα χρειαστεί σχεδόν ένα δισεκατομμύριο δολάρια, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωσή της ασθένειας «σε δεκάδες χιλιάδες» ανθρώπους, δήλωσαν την Τρίτη αξιωματούχοι του ΟΗΕ.

Ο ιός έχει προκαλέσει τον θάνατο 2.461 ανθρώπων σε σύνολο 4.985 κρουσμάτων, ενώ ο απολογισμός έχει διπλασιαστεί σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Μπρους Έιλγουορντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ειλικρινά, κυρίες και κύριοι, η υγειονομική κρίση που αντιμετωπίζουμε δεν έχει προηγούμενο στη σύγχρονη εποχή» υπογράμμισε ο Έιλγουορντ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Γενεύη. «Δεν γνωρίζουμε πού θα φτάσουν οι αριθμοί» πρόσθεσε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η προηγούμενη πρόβλεψη του ΠΟΥ, σύμφωνα με την οποία τα κρούσματα θα έφταναν τις 20.000, πλέον μοιάζει συντηρητική, όμως πρόσθεσε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να περιοριστεί στις δεκάδες χιλιάδες «με μια πιο άμεση αντίδραση».

Ανέφερε ακόμη ότι η αντιμετώπιση της επιδημίας στη Λιβερία, τη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο, θα επικεντρωθεί στη δημιουργία μονάδων θεραπείας σε επίπεδο κοινότητας, καθώς είναι απίθανο να δημιουργηθούν νέες κλινικές τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεδομένης της εξάπλωσης της επιδημίας, η κινητοποίησή μας πρέπει να είναι πρωτοφανής, πραγματικά τεράστια» δήλωσε ο Ντέιβιντ Ναμπάρο, συντονιστής των προσπαθειών κατά του Έμπολα στην Υπηρεσία Υγείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Πριν από έναν μήνα ζητήσαμε 100 εκατομμύρια και τώρα ζητάμε ένα δισεκατομμύριο, οπότε το αίτημά μας δεκαπλασιάστηκε σε διάστημα ενός μήνα» είπε από τα κεντρικά γραφεία του ΠΟΥ στη Γενεύη.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης