ΟΗΕ: Αυτή την περίοδο κρίσης οι γυναίκες πρόσφυγες κινδυνεύουν περισσότερο από την έμφυλη βία

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 20 Απριλίου 2020, 17:04
ΟΗΕ: Αυτή την περίοδο κρίσης οι γυναίκες πρόσφυγες κινδυνεύουν περισσότερο από την έμφυλη βία

Οι γυναίκες και τα κορίτσια πρόσφυγες ή εκτοπισμένες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να πέσουν θύματα έμφυλης βίας εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού, προειδοποίησε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), ζητώντας να υιοθετηθούν συγκεκριμένα μέτρα.

Οι γυναίκες πρόσφυγες κινδυνεύουν περισσότερο να αναγκαστούν «να έχουν σεξουαλικές σχέσεις προκειμένου να επιβιώσουν» ή ανήλικα κορίτσια να αναγκαστούν σε γάμο, τόνισε η οργάνωση. Η καραντίνα που έχει επιβληθεί σε πολλές χώρες του κόσμου προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού οδηγεί σε περιορισμό των μετακινήσεων και κλείσιμο πολλών υπηρεσιών.

«Πρέπει να δώσουμε προσοχή άμεσα στην προστασία των γυναικών και των κοριτσιών προσφύγων, εκτοπισμένων ή απάτριδων εν μέσω της πανδημίας», επεσήμανε η Γκίλιαν Τριγκς αναπληρώτρια ύπατη επίτροπος για την Προστασία στην UNHCR. «Ανήκουν στην ομάδα των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν περισσότερους κινδύνους. Δεν θα πρέπει να μείνουν ανοιχτές οι πόρτες στους δράστες των κακοποιήσεων και η βοήθεια πρέπει να επικεντρωθεί στις γυναίκες θύματα κακοποιήσεων και βίας», πρόσθεσε.

Οι εκτοπισμένες γυναίκες ενδέχεται να βρεθούν στην καραντίνα κλεισμένες στον ίδιο χώρο με αυτούς που τις κακοποιούν, τόνισε η Τριγκς και εφόσον έχουν χάσει τα μέσα διαβίωσής τους «ίσως αναγκαστούν να έχουν σεξουαλικές σχέσεις για να επιβιώσουν ή ανήλικα κορίτσια να παντρευτούν». Εξάλλου, οι περιορισμοί που έχουν υιοθετήσει οι περισσότερες χώρες σε απάντηση στην πανδημία covid-19 έχουν περιορίσει την πρόσβαση σε υπηρεσίες υποστήριξης, παρατήρησε η UNHCR,

Για να αντιμετωπιστούν αυτοί οι κίνδυνοι, η Ύπατη Αρμοστεία διανέμει πόρους σε γυναίκες που θεωρούνται ότι κινδυνεύουν να πέσουν θύματα βίας. «Ο αυξημένος κίνδυνος βίας» εναντίον των εκτοπισμένων γυναικών πρέπει να ληφθεί υπόψη από τις χώρες στο πλαίσιο της αντιμετώπισής τους στην κρίση του κορωνοϊού, υπογράμμισε η Τριγκς.

Ένα από τα μέτρα που θα μπορούσε να ληφθεί είναι οι υπηρεσίες που απευθύνονται σε θύματα κακοποίησης να θεωρηθούν απαραίτητες και να μην ανασταλεί η λειτουργία τους.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 20 Απριλίου 2020, 17:04