Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ανέβαλε για αύριο Τετάρτη την ψηφοφορία για την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας, ανέφεραν απόψε διπλωματικές πηγές.

Η ψηφοφορία επρόκειτο να διεξαχθεί στις 22.00 (ώρα Ελλάδας) σήμερα, όμως αναβλήθηκε για τις 17.00 αύριο, κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας. Σύμφωνα με την αμερικανική αποστολή στον ΟΗΕ η Μόσχα “επικαλέστηκε μια διαδικασία” με βάση την οποία της δίνεται η δυνατότητα να εξετάσει το κείμενο του ψηφίσματος 24 ώρες αφότου εισαχθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας για έγκριση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το προσχέδιο ψηφίσματος, που υποβλήθηκε από τις ΗΠΑ μετά από μακρά διαπραγμάτευση με την Κϊνα, τη μοναδική σύμμαχο της Βόρειας Κορέας, ενισχύει σημαντικά τις κυρώσεις που έχουν ήδη επιβληθεί στην Πιονγκγιάνγκ. Διπλωμάτες ανέφεραν ότι η αναβολή της ψηφοφορίας δεν σημαίνει ότι δεν θα εγκριθεί, χωρίς ωστόσο να αποκλείσουν το ενδεχόμενο να απέχει η Ρωσία από τη διαδικασία.

Με τη νέα απόφαση, οι χώρες-μέλη του ΟΗΕ θα υποχρεούνται να εξετάζουν όλα τα εμπορεύματα που προορίζονται ή που προέρχονται από τη Βόρεια Κορέα, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ ξανά στο παρελθόν. Θα επιβληθούν επίσης νέες εμπορικές κυρώσεις και θα απαγορευτεί σε πλοία που πιστεύεται ότι μεταφέρουν παράνομα φορτία προς τη Βόρεια Κορέα να δένουν σε λιμάνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης