ΟΗΕ: Ανησυχία για την κρίση στη Μέση Ανατολή

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2012, 19:44
ΟΗΕ: Ανησυχία για την κρίση στη Μέση Ανατολή
Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν προειδοποίησε, σήμερα, ότι «η πόρτα μπορεί να κλείνει, για τα καλά», για την επίτευξη μιας λύσης στο Μεσανατολικό με βάση την αρχή των δύο κρατών, τονίζοντας ότι η συνεχιζόμενη εξάπλωση των εβραϊκών οικισμών στην περιοχή υποσκάπτει την ειρήνη.

«Η λύση των δύο κρατών είναι η μόνη βιώσιμη επιλογή. Ωστόσο, η πόρτα μπορεί να κλείνει για τα καλά», είπε ο Μπαν στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού. «Η συνεχιζόμενη ανάπτυξη ισραηλινών οικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη υπονομεύει σοβαρά τις προσπάθειες για την ειρήνη. Πρέπει να υπερβούμε αυτό το επικίνδυνο αδιέξοδο», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος σε πρόσφατες δηλώσεις Ιρανών, Ισραηλινών και Αμερικανών αξιωματούχων ο Μπαν υπογράμμισε ότι απορρίπτει τις απειλές για ανάληψη στρατιωτικής δράσης από ένα κράτος εναντίον ενός άλλου. Μολονότι δεν κατονόμασε τις χώρες για τις οποίες μιλούσε, αφού προηγουμένως επέκρινε τον ισραηλινό εποικισμό, πρόσθεσε: «Απορρίπτω επίσης τόσο τις συζητήσεις περί απονομιμοποίησης όσο και τις απειλές περί ενδεχόμενης στρατιωτικής δράσης ενός κράτους εναντίον ενός άλλου. Τέτοιες επιθέσεις θα ήταν ολέθριες».

Οι δηλώσεις αυτές του Μπαν παραπέμπουν αφενός στην απειλή, εκ μέρους του Ισραήλ, να πλήξει πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν και αφετέρου στην αμφισβήτηση, εκ μέρους της Τεχεράνης, της νομιμότητας του ισραηλινού κράτους.

Ο γενικός γραμματέας εμφανίστηκε επίσης ιδιαίτερα ανήσυχος και για την κατάσταση που επικρατεί στην υποσαχάρια Αφρική, η οποία απαιτεί μια «συντονισμένη προσπάθεια» εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας.


Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2012, 19:44