Μια εξαμελής παλαιστινιακή αντιπροσωπεία, που επρόκειτο να συμμετάσχει σε μια πολυήμερη πολιτική εκδήλωση στα Ηνωμένα Έθνη αυτήν την εβδομάδα, δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει βίζες από τις αμερικανικές Αρχές, κατήγγειλε την Τετάρτη ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Ριάντ Μανσούρ.

Το συμβάν αυτό καταγράφεται καθώς οι σχέσεις ανάμεσα στην Παλαιστινιακή Αρχή και τις ΗΠΑ έχουν παγώσει μετά την ανακοίνωση, στα τέλη του 2017, από μέρους της Ουάσινγκτον πως αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ. Έκτοτε, οι Παλαιστίνιοι αρνούνται να αναγνωρίσουν ρόλο αμερόληπτου μεσολαβητή στις ΗΠΑ στο πλαίσιο των προσπαθειών για την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους, οι οποίες είναι κλινικώς νεκρές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το αμερικανικό προξενείο αρνήθηκε να τους δώσει βίζες και φυσικά η ισραηλινή δύναμη κατοχής περιέπλεξε τα πράγματα» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Παλαιστίνιος διπλωμάτης κατά τη διάρκεια της τελευταίας ημέρας της εξέτασης, στη Νέα Υόρκη, των Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που πρέπει να επιτευχθούν έως το 2030.

Όπως και τα υπόλοιπα μέλη του ΟΗΕ, η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία θα παρουσίαζε μια εθελοντική έκθεση αξιολόγησης των προσπαθειών για την επίτευξη σε 12 χρόνια 17 στόχων που ορίστηκαν το 2015 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Οι στόχοι αυτοί αφορούν ιδίως στην προστασία του περιβάλλοντος, την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, την εξάλειψη της φτώχειας και της πείνας, την προσφορά υπηρεσιών υγείας, την παιδεία για όλους, την ισότητα των φύλων.

Δεν έγινε κανένα σχόλιο από πλευράς των οργανωτών της εκδήλωσης – ούτε από τις ΗΠΑ ούτε από τον ΟΗΕ. Ο Παλαιστίνιος μόνιμος αντιπρόσωπος, στον οποίο έχει παραχωρηθεί καθεστώς παρατηρητή, τόνισε πως θα υποβάλει επίσημη διαμαρτυρία στα Ηνωμένα Έθνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης