ΟΗΕ: Διάλογος για την εκτόνωση της κρίσης στην Υεμένη

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 20 Μαΐου 2015, 22:30
ΟΗΕ: Διάλογος για την εκτόνωση της κρίσης στην Υεμένη
Την έναρξη του διαλόγου μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών στην κρίση της Υεμένης ανακοίνωσε ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν.

Όπως αποκάλυψε, οι συνομιλίες με στόχο τον τερματισμό του πολέμου, που διαρκεί στη χώρα για περισσότερες από επτά εβδομάδες, θα ξεκινήσουν στη Γενεύη στις 28 Μαΐου, καθώς το Ιράν συμφώνησε να επιτραπεί ο διεθνής έλεγχος του πλοίου που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια και πλέει προς την Υεμένη.

Οι κινήσεις στοχεύουν στην εκτόνωση της κρίσης στη νότια αραβική χερσόνησο, όπου οι δυνάμεις υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας σκότωσαν τουλάχιστον 15 αντάρτες Χούτι στις τελευταίες αεροπορικές επιθέσεις.

«Ο ΓΓ είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την έναρξη διαβουλεύσεων όλων των πλευρών με αφετηρία την 28η Μαΐου στην Γενεύη, για μια νέα ώθηση προς την πολιτική διαδικασία μετάβασης στην Υεμένη», ανέφερε η ανακοίνωση.

Παράλληλα, τονίζεται πως η πρωτοβουλία που θα φέρει κοντά την κυβέρνηση της Υεμένης και τις άλλες πλευρές, έρχεται σε συνέχεια εκτεταμένων διαβουλεύσεων από τον ειδικό απεσταλμένο του ΓΓ στην Υεμένη, Ισμαήλ Ουλντ Σείχ Άχμετ.

Μια πηγή από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σημείωσε πως ο Μπαν Κι Μουν αναμένεται να παρευρεθεί στην εναρκτήρια συνεδρίαση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της εξόριστης κυβέρνησης της Υεμένης με έδρα τη Σαουδική Αραβία εμφανίστηκε αιφνιδιασμένος από την ανακοίνωση και δήλωσε πως οι Χούτι πρέπει πρώτα να αφοπλιστούν και να αποσυρθούν από τις πόλεις που έχουν καταλάβει από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 20 Μαΐου 2015, 22:30