ΟΗΕ: Διεξαγωγή έρευνας για τις αεροπορικές επιδρομές στη βορειοδυτική Συρία

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 2 Αυγούστου 2019, 00:23
ΟΗΕ: Διεξαγωγή έρευνας για τις αεροπορικές επιδρομές στη βορειοδυτική Συρία

Τα Ηνωμένα Έθνη θα διερευνήσουν σειρά αεροπορικών επιδρομών που έπληξαν εγκαταστάσεις που λειτουργούν με τη στήριξη του ΟΗΕ και άλλα μη στρατιωτικά σημεία, στη βορειοδυτική Συρία, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, προκαλώντας την αντίδραση της Ρωσίας.

Ο Γκουτιέρες εξέφρασε την ελπίδα να διαρκέσει η εκεχειρία που η Δαμασκός συμφώνησε την Πέμπτη υπό τον όρο του σεβασμού της ρωσοτουρκικής συμφωνίας της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης.

«Ελπίζω η σημερινή δραματική κατάσταση, να τελειώσει» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο γενικός γραμματέας, αναφερόμενος στις αεροπορικές επιδρομές.

Από τα τέλη του Απριλίου, οι δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ και η ρωσική αεροπορία βομβαρδίζουν την επαρχία της Ιντλίμπ, την τελευταία σημαντική περιοχή που ελέγχουν τζιχαντιστές, με αποτέλεσμα τον θάνατο 780 αμάχων, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Η έρευνα θα αφορά τις καταστροφές είτε τις ζημιές σε εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη και σε εκείνες που υποστηρίζονται από τα Ηνωμένα Έθνη», ανέφερε ένας εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, προσθέτοντας ότι ο Γκουτιέρες προσκαλεί «όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να συνεργαστούν» με τους ερευνητές.

Ο πρώτος αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Ντμίτρι Πολυάνσκι επέκρινε την έρευνα, διαψεύδοντας τις κατηγορίες ότι οι συριακές δυνάμεις και η Ρωσία είναι υπεύθυνες για τα περιστατικά αυτά, χαρακτηρίζοντας αυτά «ψευδείς ειδήσεις».

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 2 Αυγούστου 2019, 00:25