Έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα απηύθυνε την Πέμπτη ο ΟΗΕ προκειμένου να συγκεντρωθούν το συντομότερο δυνατόν δύο δις δολάρια για τον άμαχο πληθυσμό του Ιράκ, όπου εδώ και μήνες μαίνονται μάχες μεταξύ του Ισλαμικού Χαλιφάτου και του στρατού.

Όπως τόνισε ο συντονιστής ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ αρμόδιος για το Ιράκ Νιλ Ράιτ, οι ανάγκες του ιρακινού πληθυσμού είναι τεράστιες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, περίπου 2,8 εκατ. άνθρωποι χρειάζονται επισιτιστική βοήθεια και περίπου 800.000 κατάλυμα, αναφέρει ο ΟΗΕ και εκτιμά ότι οι ανάγκες ανέρχονται σε τουλάχιστον 2,2 δις δολάρια (1,7 δις ευρώ).

Η προέλαση του Χαλιφάτου, που ξεκίνησε στις 9 Ιουνίου, έχει αναγκάσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στο Ιράκ.

Συνολικά, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΟΗΕ, στο Ιράκ υπάρχουν πλέον 1,8 εκατ. εκτοπισμένοι, ενώ 1,7 εκατ. άνθρωποι ζουν σε ζώνες πολέμου που είναι εκτός του ελέγχου της κυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξάλλου πολλοί Ιρακινοί έχουν αναζητήσει καταφύγιο στην ημιαυτόνομη περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν, όπου στις ορεινές περιοχές οι θερμοκρασίες μπορούν να πέσουν κάτω από τους -15 βαθμούς Κελσίου τον χειμώνα.

Επιπλέον, όπως επισημαίνει ο ΟΗΕ, στο Ιράκ έχουν αναζητήσει καταφύγιο από τον εμφύλιο στη χώρα τους περίπου 200.000 Σύροι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης