Έκτακτη συνεδρίαση για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και τα μικρά κορίτσια στο Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της εξουσίας στη χώρα από τους Ταλιμπάν, θα πραγματοποιήσει το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Τη διεξαγωγή της συνεδρίασης, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί την 1η Ιουλίου, ζήτησαν χώρες της ΕΕ σε επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου Φεντερίκο Βιγιέγας. Σε αυτή καταγγέλλουν «τη σημαντική επιδείνωση» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν από τον Αύγουστο του 2021.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι χώρες που υπογράφουν την επιστολή σκοπεύουν επίσης να υποβάλουν σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο.

Η κατάσταση των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν είχε βελτιωθεί σημαντικά σε ό,τι αφορά την πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη, στην εργασία και την παιδεία μετά το 2001 και την ανατροπή του πρώτου καθεστώτος των Ταλιμπάν.

Μετά την κατάληψη της εξουσίας από το ισλαμιστικό κίνημα τον Αύγουστο του 2021 τα περισσότερα από αυτά τα δικαιώματα καταργήθηκαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 15 Ιουνίου η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα επέκρινε “τη συστηματική και θεσμοθετημένη καταπίεση” που ασκεί το καθεστώς των Ταλιμπάν στις γυναίκες και τα κορίτσια του Αφγανιστάν, χαρακτηρίζοντας την κατάστασή τους «κρίσιμη».

Η Μισέλ Μπατσελέτ επέκρινε κυρίως «τη μάστιγα των έμφυλων διακρίσεων» στη χώρα μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία.

Δεκάδες χιλιάδες μαθήτριες έχουν αποκλειστεί από τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ πολλές γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι αποπέμφθηκαν από τις θέσεις τους.

Εξάλλου οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν στις γυναίκες του Αφγανιστάν να ταξιδεύουν μόνες τους, να πηγαίνουν στα δημόσια πάρκα και τους κήπους της Καμπούλ κάποιες ημέρες, ενώ τους επέβαλαν εξάλλου να καλύπτουν εντελώς το πρόσωπο και το σώμα τους όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους.

Τον προηγούμενο μήνα ο επικεφαλής των Ταλιμπάν Χιμπατουλάχ Αχουντζάντα δήλωσε ότι γενικά οι γυναίκες θα πρέπει να παραμένουν στα σπίτια τους.

Οι αυστηροί περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στην ελευθερία κινήσεων των γυναικών “επηρεάζουν αρνητικά σχεδόν όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους, περιλαμβανομένης της ικανότητάς των γυναικών και των παιδιών τους να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, μέσα διαβίωσης και ανθρωπιστική βοήθεια”, υπογράμμισε η Ύπατη Αρμοστής.

Η πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια εγείρει έντονες ανησυχίες σε μια χώρα που είναι αντιμέτωπη με βαθιά ανθρωπιστική και οικονομική κρίση, και κυρίως μετά τον φονικό σεισμό της Τετάρτης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης