Έντεκα χώρες συμφώνησαν να καταβάλλουν νωρίτερα την ετήσια συνεισφορά τους στην υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) για να την βοηθήσουν στη συνέχιση της λειτουργίας της έπειτα από την απόφαση των ΗΠΑ να παρακρατήσουν 65 εκατομμύρια δολάρια από τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας.

Η απόφαση για το μερικό πάγωμα της αμερικανικής χρηματοδότησης από την κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να συνδέεται με τη ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών που καταδίκασε την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από την Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τον επικεφαλής της UNRWA, τον Πιερ Κρέχενμπουλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 22 Δεκεμβρίου, 128 κράτη μέλη της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ, αψηφώντας τις απειλές Τραμπ, ψήφισαν υπέρ του σχεδίου απόφασης που καταδίκαζε τις ΗΠΑ για τη μονομερή αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε στις 16 Ιανουαρίου ότι θα παγώσει μέχρι νεωτέρας την καταβολή 65 εκατομμυρίων δολαρίων στην UNRWA, από τα συνολικά 125 εκατομμύρια που είχε δεσμευθεί να χορηγήσει στην υπηρεσία, επισημαίνοντας ότι η υπηρεσία πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις.

«Είναι απόλυτα σαφές ότι η απόφαση των ΗΠΑ δεν σχετιζόταν με τις επιδόσεις μας», δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ο Κρέχενμπουλ, επικαλούμενος τις «πολύ καλές συναντήσεις» που είχε με ανώτερους αμερικανούς αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον τον Νοέμβριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτή (η απόφαση) πρέπει να είναι μέρος της συζήτησης που διεξήχθη γύρω από την Ιερουσαλήμ, τη ψηφοφορία για την Ιερουσαλήμ στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Και απλώς σημειώνω για μια ακόμη φορά ότι η χρηματοδότηση ανθρωπιστικής βοήθειας θα πρέπει να προστατεύεται από τη σύνδεσή της με πολιτικές σκοπιµότητες», τόνισε.

Έντεκα χώρες συμφώνησαν να καταβάλουν νωρίτερα τις συνεισφορές τους για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων της UNRWA τους επόμενους μήνες, δήλωσε ο Κρέχενμπουλ μετά τη συνάντηση με εκπρόσωπους των δωρητών χωρών, σημειώνοντας πως: «υπάρχει μια αίσθηση προσέγγισης».

Επτά χώρες – η Ελβετία, η Φινλανδία, η Δανία, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Γερμανία και η Ρωσία, έχουν ήδη καταθέσει νωρίτερα κονδύλια, ενώ τέσσερις χώρες – το Βέλγιο, το Κουβέιτ, η Ολλανδία και η Ιρλανδία – έχουν δεσμευτεί να το κάνουν σύντομα, σημείωσε.

Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση για συγκέντρωση φέτος περίπου 800 εκατομμυρίων δολαρίων για παροχή βοήθειας στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στη Συρία, το Λίβανο, την Ιορδανία και τα παλαιστινιακά εδάφη.

Τόνισε ότι η υπηρεσία του ΟΗΕ έλαβε 360 εκατομμύρια δολάρια από τις ΗΠΑ το 2017, αλλά η Ουάσιγκτον έχει εγκρίνει μόλις 60 εκατομμύρια δολάρια για το 2018, μια μείωση που χαρακτήρισε «επώδυνη και δραματική αλλαγή».

Η UNRWA ιδρύθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1949 αφού εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι εγκατέλειψαν ή εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους κατά τον πόλεμο του 1948. Αυτή τη στιγμή παρέχει εκπαιδευτική, υγειονομική και οικονομική βοήθεια σε ένα μεγάλο μέρος των Παλαιστινίων αυτών και στους απογόνους τους, δηλαδή σε περισσότερα από πέντε εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν κυρίως στη λωρίδα της Γάζας, στη Δυτική Όχθη, στην Ιορδανία και στον Λίβανο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης