ΟΗΕ: Οι κυρώσεις των ΗΠΑ υπονομεύουν τον αντιτρομοκρατικό αγώνα του Ιράν

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2019, 06:44
ΟΗΕ: Οι κυρώσεις των ΗΠΑ υπονομεύουν τον αντιτρομοκρατικό αγώνα του Ιράν

Οι αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις καταφέρνουν σοβαρό πλήγμα στις προσπάθειες του Ιράν να καταπολεμήσει την τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα, επεσήμανε την Τρίτη μιλώντας ενώπιον ομολόγων του στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο Ιρανός πρέσβης στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, Ματζίντ Ταχτ Ραβανσί.

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας να καταπολεμήσουμε τους τρομοκράτες και τους διακινητές ναρκωτικών» σημείωσε ο πρέσβης κατά τη διάρκεια συζήτησης αφιερωμένης στις απειλές για τη διεθνή ειρήνη και τις σχέσεις μεταξύ της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.

Για να καρποφορήσουν ωστόσο οι προσπάθειες αυτές, «η διεθνής κοινότητα θα όφειλε να βοηθήσει το Ιράν, σίγουρα χωρίς όρους και προϋποθέσεις, διακρίσεις ή πολιτικοποίηση». Στο πεδίο αυτό «οι μονομερείς κυρώσεις έχουν βλαβερές συνέπειες στις προσπάθειές μας να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα», συνέχισε ο Ιρανός διπλωμάτης.

«Η χώρα που επιβάλλει αυτές τις παράνομες κυρώσεις θα όφειλε να γνωρίζει ότι η πολιτική της εξασθενίζει σοβαρά τις προσπάθειές μας να αγωνιστούμε εναντίον της διακίνησης ναρκωτικών» επέμεινε.

Η κυβέρνηση του Ιράν αποφάσισε να απαλλαγεί από αρκετές δεσμεύσεις που είχε αναλάβει εντός των ορίων της συμφωνίας για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της χώρας που υπεγράφη στη Βιέννη το 2015, διατρέχοντας τον κίνδυνο να βρεθεί εκ νέου υπό καθεστώς διεθνώς κυρώσεων.

Σε εθνικό επίπεδο, οι ΗΠΑ, που αποσύρθηκαν από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ) το 2018, έχουν πολλαπλασιάσει τις κυρώσεις τους σε βάρος της Τεχεράνης.

«Έχουμε επίγνωση της σοβαρής απειλής που αποτελούν οι τρομοκρατικές οργανώσεις στην περιοχή μας» ανέφερε ο Ματζίντ Ταχτ Ραβανσί, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του προσφέρει βοήθεια σε διάφορα επίπεδα στο Ιράκ και στη Συρία «κατόπιν αιτημάτων τους» στο πλαίσιο του «αγώνα τους εναντίον των πλέον επικίνδυνων τρομοκρατικών οργανώσεων».

Δυτικές κυβερνήσεις κατηγορούν από τη μεριά τους συχνά το Ιράν ότι επιδίδεται σε δραστηριότητες οι οποίες αποσταθεροποιούν τη Μέση Ανατολή, ειδικότερα ότι υποστηρίζει ένοπλες οργανώσεις, όπως είναι η σιιτική παράταξη Χεζμπολάχ του Λιβάνου ή οι σιιτικές παραστρατιωτικές ομάδες στο Ιράκ, αλλά και αντάρτες, όπως οι σιίτες Χούθι στην Υεμένη.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2019, 06:44