Το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα προέτρεψε την Πέμπτη την κυβέρνηση της Νικαράγουας να τερματίσει αυτήν που περιέγραψε ως «εντεινόμενη καταστολή» και «ποινικοποίηση» της αντιπολίτευσης.

Αναφορές, δημοσιεύματα και πληροφορίες από τη χώρα της κεντρικής Αμερικής «υποδεικνύουν ότι καταγράφεται αύξηση της στοχευμένης καταστολής, της ποινικοποίησης και των αυθαίρετων συλλήψεων», ανέφερε ανακοίνωση του Γραφείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρότι οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων μηνών έχουν μειωθεί, οι αντίπαλοι της κυβέρνησης, ανάμεσά τους φοιτητές, ιερωμένοι και άλλοι, συνεχίζουν να «υφίστανται εκφοβισμό, απειλές και στέρηση της ελευθερίας τους», εν μέσω «μαζικών συλλήψεων και κακομεταχείρισης», σύμφωνα με την υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ.

Εκφράζεται ακόμη στην ανακοίνωση η «ανησυχία» ότι αυτές οι μέθοδοι «καταστολής» κάθε διαφωνίας «επεκτείνονται», και αποκαλύπτουν «μια πολιτική των αρχών με σκοπό να εξαλειφθούν οι προϋποθέσεις που επιτρέπουν στην αντιπολίτευση και στους επικριτές τους» να εκφράζονται.

Το κύμα πολιτικής βίας στη χώρα της κεντρικής Αμερικής ξέσπασε όταν άρχισαν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις την 18η Απριλίου, που πήραν γρήγορα χαρακτήρα εξέγερσης εναντίον της κυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταμετρούν έως και 450 νεκρούς και πάνω από 2.000 τραυματίες, ενώ μιλούν για χιλιάδες συλληφθέντες.

Ο πρόεδρος Ντανιέλ Ορτέγα έχει απορρίψει επανειλημμένα τις προτροπές της αντιπολίτευσης και διεθνών οργανισμών να παραιτηθεί και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης