Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών άσκησε για ακόμη μια φορά πίεση χθες Τετάρτη τις Αρχές της Ονδούρας να προσαγάγουν ενώπιον της Δικαιοσύνης τους υπεύθυνους για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν σε βάρος των πολιτών που διαδήλωναν εναντίον της επανεκλογής στο ανώτατο αξίωμα της χώρας του προέδρου Χουάν Ορλάντο Ερνάντες τον Νοέμβριο του 2017.

«Δύο χρόνια μετά τα γεγονότα, δεν έχει διεξαχθεί καμιά δίκη για υπόθεση παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε σε έκθεσή του το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Ονδούρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό, 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο κύμα καταστολής εναντίον των διαδηλωτών στη χώρα της κεντρικής Αμερικής.

Η ανακοίνωση της επανεκλογής του Ερνάντες είχε πυροδοτήσει μαζικές κινητοποιήσεις και αποκλεισμούς σε διάφορες περιοχές της χώρας, με τους διαδηλωτές να καταγγέλλουν νοθεία σε βάρος του υποψηφίου της αριστερής αντιπολίτευσης, του τηλεοπτικού παρουσιαστή Σαλβαδόρ Νασράλα.

«Το κράτος της Ονδούρας πρέπει επειγόντως να διπλασιάσει τις προσπάθειες αποκατάστασης και επανόρθωσης για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν στο πλαίσιο των προεδρικών εκλογών του 2017», υπογραμμίζεται στην έκθεση του ΟΗΕ, που προτρέπει τις αρχές να «υιοθετήσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να αποφευχθεί η επανάληψη παραβιάσεων αυτού του τύπου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, η «ΧΟΕ», εξελέγη για πρώτη φορά πρόεδρος το 2013, σε μια εκλογική διαδικασία την εγκυρότητα της οποίας είχε αμφισβητήσει η αριστερά στην Ονδούρα.

Στις εκλογές του 2017, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) Λουίς Αλμάγκρο είχε ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής νέας ψηφοφορίας, ενώ η αποστολή παρατηρητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε απευθύνει έκκληση στο Ανώτατο Εκλογοδικείο (Tribunal Supremo Electoral, TSE, η εκλογική επιτροπή) να μη βιαστεί να ανακηρύξει νικητή.

Το 2019, ξέσπασαν βίαια επεισόδια σε διαδηλώσεις με κεντρικό αίτημα την αποχώρηση του προέδρου από την εξουσία, ειδικά μετά την υπογραφή δύο διαταγμάτων που για τους επικριτές του οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση των τομέων της υγείας και της παιδείας.

Η Ονδούρα, μικρή χώρα της κεντρικής Αμερικής με 9 εκατομμύρια κατοίκους, αφαιμάσσεται από τη μαζική μετανάστευση, υπονομεύεται από την ενδημική διαφθορά και πλήττεται από την ενδημική φτώχεια και τη δράση βίαιων συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης