Εκπρόσωπος του ΟΗΕ ανακοίνωσε πως η Συρία είναι πλέον μέλος με πλήρη πρόσβαση της Διεθνούς Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα.

Κάτι παραπάνω από μία ώρα νωρίτερα, εκπρόσωπος του ΟΗΕ ανακοίνωσε πως έλαβε τα σχετικά έγγραφα από την κυβέρνηση της Συρίας για τη διαδικασία της ένταξης της χώρας και της υπογραφής από αυτή της Διεθνούς Σύμβασης για τα χημικά όπλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τις προηγούμενες ώρες παραλάβαμε ένα έγγραφο από τη συριακή κυβέρνηση, το οποίο μεταφράζεται τώρα, και το οποίο αποτελεί ένα έγγραφο που αφορά την αποδοχή της Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Φαρχάν Χακ.

Νωρίτερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη ρωσική τηλεόραση ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ είχε δηλώσει πως η Συρία προτίθεται να δώσει στον ΟΗΕ τα απαραίτητα για τη διαδικασία έγγραφα. Η παράδοση των εγγράφων θα γίνει ως μέρος της διαδικασίας της υπογραφής από τη Συρία της Διεθνούς Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα. Η υπογραφή, σύμφωνα με τον Σύρο πρόεδρο, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε έναν μήνα.

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη είναι η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ, στη Γενεύη, αναφορικά με τη συριακή κρίση και τη ρωσική πρόταση για την παράδοση του χημικού οπλοστασίου της Συρίας στη διεθνή κοινότητα. Οι κ.κ. Λαβρόφ και Κέρι παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου πριν από το πρώτο δείπνο εργασίας τους στην ελβετική πόλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά την κοινή Συνέντευξη Τύπου, αναφορικά με το 30 ημερών πλάνο του Άσαντ για υπογραφή της Συνθήκης για τα Χημικά Όπλα, ο Κέρι δήλωσε πως «πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει τίποτα το τυπικό σε αυτή τη διαδικασία», προσθέτοντας ότι τα λόγια του Σύρου προέδρου δεν αρκούν από μόνα τους. Συνεχίζοντας, ο κ. Κέρι αποσαφήνισε πως στόχος των επαφών είναι να εξακριβωθεί η «βιωσιμότητα» ενός σχεδίου για τον χημικό αφοπλισμό της Δαμασκού, προσθέτοντας το σχέδιο στο οποίο φιλοδοξούν να καταλήξουν Ουάσιγκτον και Μόσχα θα πρέπει να είναι «αξιόπιστο, πραγματικό και επαληθεύσιμο». Επίσης, ο Τζον Κέρι τόνισε μεταξύ άλλων: «Η διπλωματία μπορεί να αποτρέψει τη στρατιωτική παρέμβαση στη Συρία».

Κέρι - Λαβρόφ κατά την κοινή Συνέντευξη Τύπου«Δεν πρόκειται για παιχνίδι», είπε ο Κέρι αναφερόμενος στις προσδοκίες που έχει, κατά την έναρξη της πρώτης συνάντησής του με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. «Ο πρόεδρος Ομπάμα έχει καταστήσει σαφές ότι εάν αποτύχει η διπλωματία, ενδέχεται να χρειαστεί βία για να εμποδιστεί ο Άσαντ και να περιοριστεί η δυνατότητά του να χρησιμοποιεί αυτά τα όπλα», τόνισε. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σημείωσε ότι θα πρέπει να επισπευσθεί το σχέδιο της Δαμασκού που προτίθεται να παρουσιάσει το χημικό οπλοστάσιό της έναν μήνα αφού υπογράψει τη Σύμβαση για την απαγόρευση των χημικών όπλων.

Από την πλευρά του, ο Σ. Λαβρόφ είπε ότι η αντιμετώπιση της συριακής κρίσης με ειρηνικό τρόπο είναι «ο κοινός μας στόχος». Ο Σ. Λαβρόφ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι τυχόν παράδοση του χημικού οπλοστασίου της Συρίας σε διεθνή έλεγχο «καθιστά μη απαραίτητο οιοδήποτε στρατιωτικό χτύπημα» εναντίον της Δαμασκού. «Ξεκινούμε από τη βάση ότι η ρύθμιση του προβλήματος καθιστά μάταιο κάθε πλήγμα στη Συρία. Είμαστε πεπεισμένοι ότι και οι Αμερικανοί εταίροι μας, όπως το έχει πει ο πρόεδρος Ομπάμα, προτιμούν μια ειρηνική λύση», είπε ο Σ. Λαβρόφ. Για τον σκοπό αυτό «θα εργαστούμε για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία αρχής, ώστε να επιλυθούν άπαξ δια παντός τα προβλήματα με τα χημικά όπλα της Συρίας, μέσω της ένταξης της Συρίας στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων», συνέχισε, τονίζοντας ότι η διαδικασία αυτή δεν πρέπει να καθυστερήσει.

(Η άφιξη Κέρι στη Γενεύη)

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα είχε στηρίξει ελπίδες για αποτελέσματα στη συνάντηση Κέρι – Λαβρόφ.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ανοικτή η επιλογή της στρατιωτικής επέμβασης

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχολίασε την επιλογή της Συρίας, λέγοντας πως από μόνη της η αποστολή των εγγράφων για τις διαδικασίες υπογραφής από την ασιατική χώρα της Συνθήκης για τα Χημικά Όπλα δεν αποτελεί υποκατάστατο για τις ενέργειες που οφείλει να κάνει, ώστε να καταστρέψει το χημικό της οπλοστάσιο. Η εκπρόσωπος Μαρί Χαρφ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν στη Συρία να χρησιμοποιήσει τη Σύμβαση ως μία τακτική που θα της επιτρέψει να κερδίσει χρόνο, ώστε να μην καταστρέψει τα χημικά της όπλα. Αν δεν γίνει κάτι τέτοιο, η αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση κατά της Συρίας παραμένει στο τραπέζι.

Άσαντ: Η Συρία παραδίδει το χημικό της οπλοστάσιο

H Συρία παραδίδει τα χημικά της όπλα εξαιτίας της ρωσικής πρότασης και όχι των απειλών των Ηνωμένων Πολιτειών, είχε δηλώσει νωρίτερα ο Μπασάρ αλ Άσαντ στη ρωσική τηλεόραση.

«H Συρία παραδίδει τον έλεγχο των χημικών της όπλων κάτω από διεθνή έλεγχο εξαιτίας της Ρωσίας» είπε χαρακτηριστικά ο Σύρος ηγέτης στον κρατικό ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό Rossiya-24 και πρόσθεσε: «Οι απειλές προερχόμενες από τις ΗΠΑ δεν επηρέασαν την απόφαση».

O Μπασάρ αλ Άσαντ κατά τη συνέντευξή του στη ρωσική τηλεόρασηΗ Συρία ανέφερε πως δύναται να δώσει στον ΟΗΕ τα απαραίτητα για τη διαδικασία έγγραφα. Η παράδοση των εγγράφων θα γίνει ως μέρος της διαδικασίας της υπογραφής από τη Συρία της Διεθνούς Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα. Η υπογραφή, σύμφωνα με τον Σύρο πρόεδρο, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε έναν μήνα.

Ο Σύρος πρόεδρος κάλεσε επίσης τις ΗΠΑ να αποσύρουν τα σχέδιά τους για στρατιωτική δράση, καθώς θα πρόκειται για δράση «με παρατραβηγμένους λόγους ως αιτία για την επίθεση».

«Οι τρομοκράτες προσπαθούν να προκαλέσουν το αμερικανικό χτύπημα κατά της Συρίας» είπε ο Άσαντ και τόνισε ότι οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης μπορούν να βρουν χημικά όπλα από το εξωτερικό.

Σημειώνεται ότι τόσο το καθεστώς Άσαντ, όσο και οι δυνάμεις των ανταρτών ανταλλάσσουν κατηγορίες για χρήση χημικών όπλων στις επιθέσεις της 21ης Αυγούστου στη βόρεια Δαμασκό.

Reuters: Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ δείχνουν Άσαντ

Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ στο πόρισμά τους για τις επιθέσεις της 21ης Αυγούστου φέρονται, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι καθεστωτικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών όπλων.

«Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ έχουν συγκεντρώσει στοιχεία αναφορικά με τη χρήση χημικών όπλων, που δείχνουν τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ – Άσαντ να έχει προχωρήσει σε χρήση χημικών όπλων κατά του λαού του, σύμφωνα με ανώτερο Δυτικό αξιωματούχο» αναφέρει το ρεπορτάζ του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου. «Η ομάδα επιθεώρησης αναμένεται τη Δευτέρα να παρουσιάσει στον Γενικό Γραμματέα Μπαν Κι – Μουν μία έκθεση βασισμένη στην εξέταση των εκτοξευμένων ρουκετών, πυρομαχικών και στις εργαστηριακές δοκιμές δειγμάτων εδάφους από το σημείο, ούρων και αίματος, που δείχνουν έντονα την κατεύθυνση προς το την ενοχή της Συριακής κυβέρνησης» συνεχίζει το δημοσίευμα.

Το ρωσικό σχέδιο

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, ενόσω ο Λευκός Οίκος πίεζε για έγκριση από το Κογκρέσο της στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον του συριακού καθεστώτος, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είχε προτείνει στη Δαμασκό να θέσει το χημικό της οπλοστάσιο υπό διεθνή έλεγχο. Επίσης, η Ρωσία είχε καλέσει τη Δαμασκό να ενταχθεί στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων. Η Συρία είχε τότε αποδεχθεί την πρόταση και είχε δηλώσει πως προτίθεται να υπογράψει τη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα.

Η πρωτοβουλία της Μόσχας έγινε επίσης δεκτή και από την Ουάσινγκτον με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να χαρακτηρίζει σε σειρά έξι τηλεοπτικών συνεντεύξεων «θετική την πρόταση» και η Γερουσία να αναβάλει την ψηφοφορία για την έγκριση ή μη της στρατιωτικής επιχείρησης από αέρος.

Κέρι και Λαβρόφ σε παλαιότερη συνάντησή τουςΕν όψει της συνάντησης με τον Κέρι και λίγο πριν αποχωρήσει από το Καζακστάν για τη Γενεύη, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι Μόσχα και Ουάσινγκτον θα ελέγχουν τη διαδικασία της τοποθέτησης των συριακών χημικών όπλων κάτω από διεθνή έλεγχο, αλλά ειδικοί άλλων χωρών των Ηνωμένων Εθνών θα συμμετέχουν επίσης στη διαδικασία.

«Εμείς δεν πρόκειται να σφετεριστούμε αυτούς τους διακανονισμούς μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου από το Καζακστάν ο Λαβρόφ. «Διεθνείς εμπειρογνώμονες, ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, πρέπει να συμμετάσχουν στη διαδικασία. Εμείς και οι Αμερικανοί συνάδελφοί μας κάνουνε ήδη έναν ουσιαστικό διάλογο μαζί τους» πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Ο Λαβρόφ επίσης είπε ότι ελπίζει πως Ρωσία και ΗΠΑ θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες της διεθνούς κοινότητας να βρουν λύση στη συριακή κρίση. «Πράγματι, πολλά εξαρτώνται από τις Ρωσία και ΗΠΑ, αλλά κανένας από τους δυο μας δεν θα προσφέρει αποτελέσματα αν οι πρωτοβουλίες μας δεν χαίρουν της υποστήριξης του κόσμου της περιοχής και της διεθνούς κοινότητας» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, λίγο πριν πετάξει για τη Γενεύη και πρόσθεσε: «Χρειάζεται να σχεδιάσουμε προσεκτικά τις πρωτοβουλίες μας πάνω στους διεθνείς νομικούς κανόνες».

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

Διαβάστε επίσης Η συνάντηση Κέρι – Λαβρόφ, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2013, 20:50

 Reuters: Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ δείχνουν Άσαντ, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2013, 20:38

ΟΗΕ: Λάβαμε τα έγγραφα από τη Συρία, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2013, 19:49

Ελπίδες Ομπάμα για αποτελέσματα στη Γενεύη, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2013, 19:23

Η Συρία παραδίδει το χημικό οπλοστάσιο, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2013, 16:21

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης