Ειδικοί του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ζήτησαν την Παρασκευή να διενεργηθεί διεθνής έρευνα για τους φόνους που διαπράττουν αστυνομικοί στις Φιλιππίνες στο πλαίσιο του πολέμου κατά των ναρκωτικών.

Οι 11 ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες κατηγόρησαν τον πρόεδρο των Φιλιππίνων Ροντρίγο Ντουτέρτε ότι εκφοβίζει δημοσίως ακτιβιστές και τους δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου, υποβαθμίζει τις γυναίκες και υποκινεί σε βία εναντίον φερόμενων διακινητών ναρκωτικών και άλλων προσώπων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προς το παρόν ούτε ο Ντουτέρτε ούτε η κυβέρνηση των Φιλιππίνων έχουν αντιδράσει. Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων ανήλθε στην εξουσία το 2016 με την υπόσχεση να καταπολεμήσει το έγκλημα και τη διακίνηση ναρκωτικών, ενώ φέτος δεσμεύθηκε να εντείνει την εκστρατεία αυτή.

Οι εμπειρογνώμονες καλούν το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, τα 47 μέλη του οποίου ξεκινούν στις 24 Ιουνίου εργασίες που θα διαρκέσουν τρεις εβδομάδες, να ξεκινήσουν ανεξάρτητη έρευνα για την ραγδαία, όπως την χαρακτήρισαν, επιδείνωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις Φιλιππίνες.

«Έχουμε καταγράψει έναν τεράστιο αριθμό παράνομων φόνων και ανθρωποκτονιών από την αστυνομία στο πλαίσιο του αποκαλούμενου πολέμου εναντίον των ναρκωτικών, καθώς και φόνους υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τονίζουν οι εμπειρογνώμονες στους οποίους περιλαμβάνεται η Ανιές Καλαμάρ, ειδική του ΟΗΕ για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η κυβέρνηση δεν έχει δείξει κανένα σημάδι ότι θα τηρήσει την υποχρέωσή της να διεξάγει σωστές και ολοκληρωμένες έρευνες για τις υποθέσεις αυτές», προσθέτουν.

Ο επικεφαλής του πολέμου κατά των ναρκωτικών στις Φιλιππίνες, ο Ρόναλντ ντέλα Ρόσα, προκάλεσε τον προηγούμενο μήνα τους εισαγγελείς να προσπαθήσουν να τον προσάγουν ενώπιον της Δικαιοσύνης για τους φόνους χιλιάδων ανθρώπων, αφού ακτιβιστές προειδοποίησαν ότι η εκλογή του στη γερουσία του προσφέρει ασυλία.

Ο Ρόσα και η κυβέρνηση του Ντουτέρτε επιμένουν ότι οι περισσότεροι από 5.000 ύποπτοι διακινητές ναρκωτικών που έχουν σκοτωθεί από τα πυρά των αστυνομικών προέβαλαν αντίσταση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης