Έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα απηύθυνε την Πέμπτη ο ΟΗΕ, προκειμένου να συγκεντρωθεί το συντομότερο δυνατόν το ποσό των δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον άμαχο πληθυσμό του Ιράκ, όπου εδώ και μήνες μαίνονται μάχες μεταξύ του Ισλαμικού Χαλιφάτου και του στρατού.

«Οι ανάγκες του ιρακινού πληθυσμού είναι τεράστιες», δήλωσε ο συντονιστής ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ, αρμόδιος για το Ιράκ, Νιλ Ράιτ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας «2,8 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται επισιτιστική βοήθεια και περίπου 800.000 κατάλυμα», σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ. Οι ανάγκες εκτιμώνται σε τουλάχιστον 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια, διευκρινίζεται.

Η προέλαση του Ισλαμικού Χαλιφάτου, που ξεκίνησε στις 9 Ιουνίου, έχει αναγκάσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στο Ιράκ.

Συνολικά, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΟΗΕ, στο Ιράκ υπάρχουν πλέον 1,8 εκατομμύριο εκτοπισμένοι, ενώ 1,7 εκατομμύριο άνθρωποι ζουν σε ζώνες πολέμου που είναι εκτός του ελέγχου της κυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, πολλοί Ιρακινοί έχουν αναζητήσει καταφύγιο στην ημιαυτόνομη περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν, όπου στις ορεινές περιοχές οι θερμοκρασίες μπορούν να πέσουν κάτω από τους -15 βαθμούς Κελσίου τον χειμώνα.

Όπως επισημαίνει ο ΟΗΕ, στο Ιράκ έχουν αναζητήσει καταφύγιο από τον εμφύλιο στη χώρα τους περίπου 200.000 Σύροι.

Πηγή: ΑΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης