Ο κίνδυνος λιμού στην Αιθιοπία, στην Κένυα και στη Σομαλία, εναντίον του οποίου προειδοποιεί εδώ και αρκετούς μήνες ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, μεγεθύνεται ακόμη περισσότερο εξαιτίας της απτής πλέον προοπτικής νέας κακής περιόδου βροχών, της πέμπτης συνεχόμενης, προειδοποίησαν χθες Δευτέρα υπηρεσίες του.

Η Σομαλία και αρκετές περιοχές στην Κένυα και στην Αιθιοπία πλήττονται από «μετεωρολογικό φαινόμενο άνευ προηγουμένου εδώ και τουλάχιστον 40 χρόνια: την αλληλουχία «τεσσάρων περιόδων βροχών με ασθενείς κατακρημνίσεις», αναφέρει κοινή ανακοίνωση Τύπου υπηρεσιών του ΟΗΕ και ανθρωπιστικών εταίρων τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι πιθανό η περίοδος των βροχών από τον Μάρτιο ως τον Μάιο του 2022 να αποδειχθεί η πιο ξηρή που έχει καταγραφεί ποτέ» και «υπάρχει πλέον πραγματικός κίνδυνος η (προσεχής) περίοδος των βροχών από τον Οκτώβριο ως τον Δεκέμβριο να είναι κατώτερη των προσδοκιών», εξηγεί το κείμενο, που συνυπογράφεται μεταξύ άλλων από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ξηρασία έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο 3,6 εκατ. βοοειδών στην Κένυα και στην Αιθιοπία, σε περιοχές όπου η κτηνοτροφία είναι η βασική πηγή προσόδων του πληθυσμού, ενώ στη Σομαλία, το ένα τρίτο των ζώων φάρμας πέθανε από τα μέσα του 2021.

Σε αυτό προστίθενται η εκτεταμένη καταστροφή καλλιεργειών και ο μαζικός εκτοπισμός πληθυσμών σε αναζήτηση νερού και τροφής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις τρεις χώρες πάνω από 16,7 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται ήδη σε κατάσταση «οξείας διατροφικής ανασφάλειας» και ο αριθμός τους ενδέχεται να ξεπεράσει τα 20 εκατομμύρια τον Σεπτέμβριο, αν δεν αυξηθεί ακόμη περισσότερο σε περίπτωση κατώτερης της προσδοκώμενης περιόδου βροχών κατά το τέταρτο τρίμηνο, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Την κρίση χειροτερεύει ο πόλεμος στην Ουκρανία, που απογείωσε τις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων.

«Χρειάζεται τώρα να ενταθούν γρήγορα οι ενέργειες για να σωθούν ζωές, να αποτραπεί ο λιμός και ο θάνατος», υπογραμμίζεται στο κείμενο, που σημειώνει ότι υπάρχει φοβερή έλλειψη χρηματοδότησης για τον σκοπό αυτό.

Το 2017, έγκαιρη ανθρωπιστική κινητοποίηση επέτρεψε να αποτραπεί το ξέσπασμα λιμού στη Σομαλία, αντίθετα με ό,τι είχε συμβεί το 2011, όταν 260.000 άνθρωποι –κατά το ήμισυ παιδιά ηλικίας μικρότερης των έξι ετών– πέθαναν από πείνα ή προβλήματα υγείας που προκάλεσε η ασιτία.

Όπως τονίζουν επιστήμονες, η κλιματική αλλαγή πολλαπλασιάζει τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ειδικά στην Αφρική, παρότι πρόκειται για την ήπειρο που συνεισφέρει λιγότερο από οποιαδήποτε άλλη στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης