Αντάρτες από την επαρχία Νταρφούρ του Σουδάν ενισχύουν την παρουσία τους στη Λιβύη κι ανασυγκροτούν τις στρατιωτικές τους δυνατότητες προκειμένου να προσπαθήσουν να επιστρέψουν αργότερα και να πολεμήσουν στο Σουδάν, αναφέρει εμπιστευτική έκθεση του ΟΗΕ που συμβουλεύθηκε το Γαλλικό Πρακτορείο την Τετάρτη.

Σύμφωνα με το κείμενο αυτό, το οποίο συνέταξε επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, το Χαρτούμ συνεχίζει από την πλευρά του να στέλνει όπλα στο Νταρφούρ για να υποστηρίξει τη στρατιωτική του εκστρατεία, κατά παραβίαση του εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει ο Οργανισμός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τους τελευταίους μήνες, οι περισσότερες οργανώσεις ανταρτών του Νταρφούρ έχουν εδραιώσει την παρουσία τους στη Λιβύη», η οποία έχει μετατραπεί σε «σημαντική πηγή χρηματοδότησης για τις ένοπλες οργανώσεις του Νταρφούρ», σύμφωνα με την έκθεση έκτασης 53 σελίδων η οποία επιδόθηκε πρόσφατα στα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ανάμεσά τους, ορισμένες έχουν ενωθεί με λιβυκές ένοπλες οργανώσεις και «οδεύουν να ενισχύσουν τις στρατιωτικές τους δυνατότητες ώστε να είναι έτοιμες να επιστρέψουν στο Σουδάν όταν οι συνθήκες θα το επιτρέπουν».

Εξάλλου, η έκθεση αναφέρει πως σε μάχες που έγιναν πρόσφατα στην ορεινή περιοχή Τζέμπελ Μάρα της επαρχίας Νταρφούρ, στο δυτικό Σουδάν, έπειτα από σχεδόν έναν χρόνο αναστολής των εχθροπραξιών, υπήρξε «μεγάλος αριθμός θυμάτων και στις δύο πλευρές καθώς και μεταξύ των αμάχων».

Χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή Τζέμπελ Μάρα από τον Φεβρουάριο. Πολλοί από αυτές κατέφυγαν σε σπηλιές ή κοιλάδες χωρίς πρόσβαση ούτε σε νερό ούτε σε τρόφιμα, σύμφωνα με το έγγραφο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μόνη οργάνωση ανταρτών που παραμένει στο Νταρφούρ, η SLA-AW, διαθέτει περίπου χίλιους μαχητές οι οποίοι «χρησιμοποιούν τακτικές ανταρτοπολέμου». Όλες οι μεγάλες οργανώσεις ανταρτών του Νταρφούρ έχουν παρουσία στη Λιβύη και πολλές έχουν ενταχθεί στις τάξεις των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Οι ειδικοί του ΟΗΕ επισκέφθηκαν το Σουδάν δύο φορές, αρχικά τον Απρίλιο και τον Μάιο και κατόπιν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, για συνομιλίες με την κυβέρνηση, η οποία τους διαβεβαίωσε ότι δεν διεξάγει εκστρατεία στο Νταρφούρ, παρά μόνο επιχειρήσεις εναντίον κακοποιών στοιχείων.

Η κυβέρνηση «συνεχίζει να μεταφέρει στρατιωτικό υλικό στο Νταρφούρ για να υποστηρίξει τις διάφορες δυνάμεις ασφαλείας που είναι ανεπτυγμένες εκεί, κατά παραβίαση του εμπάργκο όπλων», τονίζεται στην έκθεση.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε πρόσφατα να μειώσει το προσωπικό της κοινής ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών και της Αφρικανικής Ένωσης, της MINUAD, αρχίζοντας μια διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί με την πλήρη αποχώρησή της στα τέλη του 2020.

Η σύρραξη στο Νταρφούρ, επαρχία με έκταση ίση με αυτή της Γαλλίας, ξέσπασε το 2003, όταν αντάρτες που ανήκαν σε εθνικές μειονότητες που καταγγέλλουν την περιθωριοποίησή τους από την κεντρική εξουσία εξεγέρθηκαν εναντίον της κυβέρνησης στο Χαρτούμ. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στον πόλεμο αυτό έχασαν τη ζωή τους ως και 300.000 άνθρωποι και πάνω από 2,5 εκατομμύρια άλλοι εκτοπίστηκαν.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης