ΟΗΕ: Περικοπές στον προϋπολογισμό των ειρηνευτικών αποστολών του Οργανισμού

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 1 Ιουλίου 2018, 22:41
ΟΗΕ: Περικοπές στον προϋπολογισμό των ειρηνευτικών αποστολών του Οργανισμού
Τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών έφθασαν την περασμένη νύκτα σε συμφωνία για την χρηματοδότηση με λιγότερα από 7 δισεκατομμύρια δολάρια των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ τους επόμενους δώδεκα μήνες, μειώνοντας τον προϋπολογισμό σε ετήσια βάση, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

«Υπήρξε συμφωνία για περικοπές 122 εκατομμυρίων δολαρίων για προϋπολογισμό 6.689 δισεκατομμυρίων δολαρίων», διευκρίνισαν οι διπλωματικές πηγές που δεν κατονομάζονται.

Ο προϋπολογισμός του περασμένου έτους ανερχόταν σε 6,8 δισεκατομμύρια δολάρια, στα οποία προστέθηκαν εκ των υστέρων 500 εκατομμύρια για τις αποστολές στην Αϊτή και το Νταρφούρ. Το συνολικό πακέτο έφθασε τα 7,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο ΟΗΕ έχει αναπτύξει περί τις 100.000 κυανόκρανους σε ολόκληρο τον κόσμο στο πλαίσιο 15 ειρηνευτικών επιχειρήσεων.

Η συμφωνία, η οποία πρέπει να επικυρωθεί εντός της ημέρας από την γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αφορά συνολικό ποσόν λίγο μεγαλύτερο των «6.689 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την περίοδο 2018-2019. Αυτό μεταφράζεται σε 122 εκατομμύρια λιγότερα από τις προτάσεις που παρουσίασαν οι εμπειρογνώμονες, σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές.

Η αρχική αίτηση του γενικού γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες προς τις χώρες μέλη ήταν για έναν προϋπολογισμό ύψους 7.268 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι δαπανηρότερες ειρηνευτικές αποστολές των Ηνωμένων Εθνών είναι η Minus στο Νότιο Σουδάν, η Monusco στην Δημοκρατία του Κονγκό και η Minusma στο Μαλί. Το κόστος κάθε μίας ανέρχεται σε ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 1 Ιουλίου 2018, 22:41