Περισσότεροι από 1.280 άμαχοι σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου φέτος, ενώ ακόμη 2.176 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με έκθεση της αποστολής του ΟΗΕ στη χώρα (UNAMA) η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα. Στους αριθμούς αυτού περιλαμβάνονται 340 παιδιά που σκοτώθηκαν και 727 που τραυματίστηκαν.

«Σε μία περίοδο που η κυβέρνηση του Αφγανιστάν και οι Ταλιμπάν έχουν μια ιστορική ευκαιρία να συναντηθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για ειρηνευτικές συνομιλίες, η τραγική πραγματικότητα είναι ότι οι συγκρούσεις εξακολουθούν να προκαλούν φρικτά δεινά στους αμάχους καθημερινά», κατήγγειλε η Ντέμπορα Λάιονς, ειδική απεσταλμένη στο Αφγανιστάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την UNAMA, οι αντικυβερνητικές δυνάμεις, όπως οι Ταλιμπάν και το Ισλαμικό Κράτος ευθύνονται για τα περισσότερα θύματα (58%). Οι κυβερνητικές δυνάμεις ευθύνονται για το 23% των αμάχων που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν.

Ωστόσο, ο αριθμός των θυμάτων παρουσιάζει μείωση 13% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, με την έρευνα να εκτιμά ότι σε αυτό συνέβαλε κυρίως η μείωση των συγκρούσεων μεταξύ των διεθνών δυνάμεων και του Ισλαμικού Κράτους.

Όμως, ο αριθμός των θυμάτων που προκάλεσαν οι κυβερνητικές δυνάμεις του Αφγανιστάν και οι Ταλιμπάν παρέμεινε σχεδόν ίδιος. Εξάλλου, ο αριθμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων από τις αεροπορικές επιδρομές του αφγανικού στρατού τριπλασιάστηκε το πρώτο εξάμηνο του έτους σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2019.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έκθεση του ΟΗΕ δημοσιεύτηκε την ώρα που οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στο Αφγανιστάν παραμένουν σε τέλμα εξαιτίας των διαφωνιών για το πρόγραμμα ανταλλαγής κρατούμενων μεταξύ Καμπούλ και Ταλιμπάν.

Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν Ζαλμάι Χαλιλζάντ αναμένεται να επισκεφθεί τη Ντόχα και την Καμπούλ ώστε να ασκήσει πιέσεις και στις δύο πλευρές «για την τελική ανταλλαγή κρατουμένων και τον περιορισμό της βίας», σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Σάββατο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης