Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν εκτίμησε το Σάββατο, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Ανόι,ότι «πρώτη προτεραιότητα» είναι η διάσωση των χιλιάδων μεταναστών που βρίσκονται εγκαταλελειμμένοι στη θάλασσα στη νοτιοανατολική Ασία.

Ο Μπαν εξέφρασε την ελπίδα οι χώρες της περιοχής να αντιμετωπίσουν «τις ρίζες» του προβλήματος που έχει οδηγήσει στον μαζικό εκτοπισμό μουσουλμάνων Ροχίνγκια, μια μειονότητα που διώκεται στη Μιανμάρ, και Μπανγκλαντεσιανών που προσπαθούν να ξεφύγουν από τις άθλιες συνθήκες ζωής τους, στη διάρκεια μιας περιφερειακής συνόδου που θα πραγματοποιηθεί στην Ταϊλάνδη στις 29 Μαΐου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όμως όταν οι άνθρωποι είναι εγκαταλελειμμένοι στη θάλασσα, πρώτη προτεραιότητα είναι να τους αναζητήσουμε, να τους σώσουμε και να τους προσφέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια» υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, χιλιάδες άνθρωποι είναι εγκαταλελειμμένοι σε πλοία στον κόλπο της Βεγγάλης την ώρα που πλησιάζει ένας μουσώνας. Το φαινόμενο αυτό της μαζικής μετανάστευσης διαρκεί χρόνια, όμως από τις αρχές Μαΐου έχει οξυνθεί εξαιτίας της απόφασης της Ταϊλάνδης να ακολουθήσει μια νέα ιδιαίτερα κατασταλτική πολιτική, γεγονός που έχει ωθήσει τους διακινητές να προτιμούν τη θαλάσσια οδό προς τη Μαλαισία αντί της χερσαίας.

Ο Μπαν επεσήμανε ότι πρόσφατα συνομίλησε με τους ηγέτες της Ταϊλάνδης, της Μαλαισίας και της Μιανμάρ και τους ζήτησε «να αντιμετωπίσουν με ξεκάθαρο τρόπο τις ρίζες του προβλήματος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης ζήτησε τις χώρες τις περιοχής να μην στέλνουν πίσω τους μετανάστες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης