Ο Μπαράκ Ομπάμα θα προεδρεύσει στις 24 Σεπτεμβρίου συνεδρίασης κορυφής στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αφιερωμένης στην απειλή που συνιστούν οι αλλοδαποί τζιχαντιστές που δρουν στη Συρία και στο Ιράκ, ανακοίνωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Η συνεδρίαση αυτή θα διεξαχθεί στη Νέα Υόρκη σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, παράλληλα με τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα εκφωνήσει ομιλία την ίδια ημέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ΗΠΑ, που προεδρεύουν του Συμβουλίου Ασφαλείας τον Σεπτέμβριο, προτίθενται να προωθήσουν με την ευκαιρία αυτή απόφαση αναγκαστικού χαρακτήρα, η οποία «θα θέσει το νομικό πλαίσιο» για την αντιμετώπιση των αλλοδαπών τζιχαντιστών, διευκρίνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Η απόφαση θα βασίζεται στο άρθρο 7 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση μη τήρησης του κειμένου της απόφασης.

«Πρόκειται για την επιβολή νέων υποχρεώσεων για τα κράτη, ώστε να λάβουν μέτρα», για να εμποδίσουν τους πολίτες τους να ταξιδεύουν για να ενταχθούν σε εξτρεμιστικές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό κράτος ή το Μέτωπο Αλ Νόσρα, εξήγησε ο αξιωματούχος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Βρετανία και η Γαλλία, έχουν ήδη λάβει ή ανακοινώσει μέτρα στον τομέα αυτόν. Ο κύριος φόβος είναι η προοπτική επαναπατρισμού αυτών των εκπαιδευμένων και πεπειραμένων πλέον στον πόλεμο τζιχαντιστών και η οργάνωση επιθέσεων στις χώρες τους.

Η απόφαση έχει επίσης ως στόχο την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας και την ανταλλαγή πληροφοριών μέσω της Ιντερπόλ, καθώς και την ενθάρρυνση καθιέρωσης πρακτικών ασφαλείας στον τομέα των αερομεταφορών.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η αρχική ανταπόκριση των εταίρων των ΗΠΑ στην πρόταση αυτή ήταν θετική.

Διπλωμάτης στο Συμβούλιο Ασφαλείας δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον έχει διανείμει ήδη ένα σχέδιο απόφασης στα 14 άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχισθούν κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, 12.000 ξένοι έχουν ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος και το Μέτωπο αλ-Νόσρα, στην πλειονότητά τους προερχόμενοι από τη Μέση Ανατολή (Σαουδική Αραβία, Ιορδανία) και το Μάγρεμπ (Τυνησία, Μαρόκο). Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται 700 Γάλλοι, περισσότεροι από 500 Βρετανοί, 400 Γερμανοί και 300 Βέλγοι.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης