ΟΗΕ: Σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι τελούν υπό πολιορκία στη Συρία

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2016, 23:12
ΟΗΕ: Σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι τελούν υπό πολιορκία στη Συρία
Σχεδόν ένα εκατομμύριο Σύροι βρίσκονται σήμερα «υπό πολιορκία» από τα αντιμαχόμενα μέρη στον πόλεμο της Συρίας, δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Στίβεν Ο' Μπράιεν.

Απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο αξιωματούχος έκανε λόγο για «μαζική αύξηση» των πολιορκουμένων τον τελευταίο χρόνο μετά την εφαρμογή της «σκληρής τακτικής» της πολιορκίας, «ιδίως από την συριακή κυβέρνηση».

Ο αριθμός των ανθρώπων υπό καθεστώς πολιορκίας αυξήθηκε από 393.700 το 2015 σε 486.700 ανθρώπους πριν από έξι μήνες κι ανέρχεται πλέον σε 974.080 ανθρώπους.

Νέες κοινότητες έχουν προστεθεί στον κατάλογο των περιοχών που δεν λαμβάνουν προμήθειες ή βοήθεια από τα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων. Ανάμεσα σε αυτές είναι μια συνοικία της Δαμασκού και «πολλές περιοχές» στην ανατολική Γούτα, στα περίχωρα της πρωτεύουσας.

Σε αυτές τις κατοικημένες περιοχές οι κάτοικοι «είναι απομονωμένοι, λιμοκτονούν, βρίσκονται αντιμέτωποι με βομβαρδισμούς και δεν λαμβάνουν ιατρική βοήθεια ή αρωγή από ανθρωπιστικές οργανώσεις. Ως αποτέλεσμα είτε παραδίδονται είτε εγκαταλείπουν την περιοχή».

«Πρόκειται για μια εσκεμμένη τακτική (...) ένα είδος σκληρής συλλογικής τιμωρίας» υπογράμμισε ο ίδιος.

Αυτή η τακτική εφαρμόζεται «με τερατώδη τρόπο από την πλευρά εκείνων που καταρχάς έπρεπε να υπερασπιστούν και να προστατεύσουν τους ίδιους τους τους πολίτες, ακόμα κι εκείνους που δεν συμφωνούν με τους ηγέτες τους» επιβεβαίωσε, αναφερόμενος στην συριακή κυβέρνηση.

Ο Ο' Μπράιεν απηύθυνε εκ νέου έκκληση να αρθούν όλες οι πολιορκίες. Κατήγγειλε ωστόσο ότι προς το παρόν το Συμβούλιο «προφανώς δεν μπορεί ή δεν έχει τη βούληση» να βάλει ένα τέλος.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2016, 23:12