ΟΗΕ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε τη συμφωνία ΗΠΑ - Ταλιμπάν

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 10 Μαρτίου 2020, 23:22
ΟΗΕ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε τη συμφωνία ΗΠΑ - Ταλιμπάν

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε σήμερα ομόφωνα ένα αμερικανικό ψήφισμα για την έγκριση της συμφωνίας της 29ης Φεβρουαρίου μεταξύ των ΗΠΑ και των Αφγανών Ταλιμπάν, σε μια σπάνια έγκριση του Σώματος για μια συμφωνία μεταξύ μιας ξένης χώρας και ανταρτών.

Η απόφαση του ΟΗΕ προκαλεί επίσης έκπληξη στο γεγονός ότι το Συμβούλιο ενέκρινε μια συμφωνία που περιλαμβάνει δύο μυστικά παραρτήματα σχετικά με την μάχη κατά της τρομοκρατίας, στα οποία δεν είχαν πρόσβαση τα μέλη του ΣΑ.

Η συμφωνία προβλέπει την αποχώρηση του αμερικανικού στρατού από το Αφγανιστάν με αντάλλαγμα την υπόσχεση των Ταλιμπάν να απαγορεύσουν κάθε τρομοκρατική ενέργεια.

Παράλληλα με την έγκριση της συμφωνίας από το Συμβούλιο, η αφγανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα απελευθερώσει σταδιακά 5.000 φυλακισμένους Ταλιμπάν με αντάλλαγμα μια «σημαντική» βελτίωση στην κατάσταση ασφαλείας στο Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα ο Σεντίκ Σεντίκι, εκπρόσωπος του Αφγανού προέδρου Ασραφ Γκάνι στο Twitter.

«Η απονομή χάριτος και η απελευθέρωση 1.500 κρατουμένων Ταλιμπάν, (...) θα ξεκινήσει (το Σάββατο) και κάθε μέρα θα αποφυλακίζονται εκατό κρατούμενοι», έγραψε ο Σεντίκι. Μόλις ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Καμπούλ και των ανταρτών με αντικείμενο το μέλλον της χώρας, «500 φυλακισμένοι Ταλιμπάν θα αποφυλακίζονται κάθε δύο εβδομάδες (συνολικά 3.500 κρατούμενοι) υπό τον όρο ότι η βία θα μειώνεται σημαντικά», δήλωσε.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 10 Μαρτίου 2020, 23:23