Μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί τους τελευταίους δύο μήνες στη βορειοδυτική Συρία, όπου ο φιλοκυβερνητικός στρατός και η Ρωσία διεξάγουν επιθέσεις εναντίον των τζιχαντιστών και των Σύρων ανταρτών, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.

«Από την 1η Δεκεμβρίου, περίπου 520.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί (…) η μεγάλη πλειονότητα, το 80%, είναι γυναίκες και παιδιά», επεσήμανε ο Ντέιβιντ Σουάνσον εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υποστηριζόμενος από τη ρωσική Πολεμική Αεροπορία, ο συριακός στρατός συνεχίζει επί πολλές εβδομάδες την επιχείρηση που του έχει επιτρέψει να ανακαταλάβει πολλές πόλεις και περιοχές στην επαρχία Ιντλίμπ και τα περίχωρά της, αψηφώντας τις συμφωνίες για εκεχειρία. «Τα σχεδόν καθημερινά βίαια επεισόδια (…) έχουν προκαλέσει αδικαιολόγητο πόνο σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που ζουν στην περιοχή», υπογράμμισε ο Σουάνσον.

«Το πιο πρόσφατο κύμα εκτοπισμένων επιδείνωσε την ήδη καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση επί του πεδίου», κατήγγειλε. «Η πλειονότητα» των εκτοπισμένων φεύγουν από «τις περιοχές του μετώπου» στο νότιο τμήμα της επαρχίας Ιντλίμπ, εξήγησε ο Σουάνσον.

«Οι περισσότεροι νέοι εκτοπισμένοι καταφεύγουν σε αστικές περιοχές και καταυλισμούς στο βορειοδυτικό τμήμα της Ιντλίμπ», ή σε περιοχές του βόρειου Χαλεπιού, της γειτονικής επαρχίας που συνορεύει με την Τουρκία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μισοί από τους ανθρώπους που ζούσαν τα τελευταία χρόνια στην Ιντλίμπ είναι Σύροι που αναγκάστηκαν να φύγουν από άλλες περιοχές της χώρας μετά την ανακατάληψή τους από τις κυβερνητικές δυνάμεις. Στην επαρχία αυτή, καθώς και σε περιοχές στις γειτονικές επαρχίες Χαλέπι, Χάμα και Λαττάκεια, κυριαρχούν τζιχαντιστές της Χαγιάρ Τάχριρ αλ Σαμ (πρώην παρακλάδι της αλ Κάιντα στη Συρία) καθώς και άλλες ομάδες ανταρτών.

Ανησυχία της Μόσχας

Από την πλευρά του Ρώσος βουλευτής επεσήμανε σήμερα ότι η Μόσχα ανησυχεί ιδιαίτερα από την κατάσταση στην επαρχία Ιντλίμπ καθώς θέτει σε δοκιμασία τις συμφωνίες μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας.

Στελέχη των ένοπλων δυνάμεων της Τουρκίας και της Συρίας σκοτώθηκαν έπειτα από επιθέσεις,  χθες, στην επαρχία Ιντλίμπ, στο βορειοδυτικό τμήμα της συριακής επικράτειας. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα τη Βρετανία, έκανε λόγο για 13 νεκρούς στις τάξεις των συριακών δυνάμεων από τουρκικά πυρά – οκτώ στην Ιντλίμπ, τρεις στη Λαττάκεια, δύο στη Χάμα.

Οι χθεσινές εξελίξεις σηματοδότησαν σοβαρή κλιμάκωση της κατάστασης στην Ιντλίμπ και αποκαλύπτουν πόσο μεγάλα είναι τα ρήγματα ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία. Η Άγκυρα και η Μόσχα – η πρώτη είναι η προστάτιδα κάποιων οργανώσεων σύρων ανταρτών, η δεύτερη υποστηρίζει με την αεροπορία της τη Δαμασκό – είχαν κλείσει συμφωνία το 2018 για τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στην Ιντλίμπ, με την οποία απετράπη ευρείας κλίμακας επιχείρηση του συριακού στρατού.

Όμως η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για την οποία μεσολάβησαν οι ίδιες δύο χώρες στην Ιντλίμπ και τέθηκε σε εφαρμογή τον περασμένο μήνα κατέρρευσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης